Murdoch: ƒ 1 mld voor tv-station

De Australische media-magnaat Rupert Murdoch heeft ongeveer een miljard gulden neergeteld om een positie te veroveren op de Aziatische televisiemarkt.

Murdoch kocht een meerderheidsbelang in de satellietzender Star TV uit Hongkong. De programma's van Star TV zijn te zien van Tokyo tot in Afghanistan en van de Perzische Golf tot Indonesië.

De overeenkomst werd vorige week donderdag gesloten en is gisteren bekendgemaakt. Op Murdochs jacht “Morning Glory” kwamen de handtekeningen van Murdoch en Li Ka-shing, een van de rijkste mensen van Hongkong, onder het contract te staan. Li Ka-shing is via enkele bedrijven eigenaar van Star TV.

News Corp, het bedrijf van Murdoch, betaalt de helft van de 525 miljoen dollar in contanten en de helft in aandelen News Corp. Daarvoor krijgt het een belang van 63,6 procent. Murdoch heeft eerder geprobeerd de tv-zender TVB uit Hongkong over te nemen, maar kreeg daarvoor geen toestemming van de autoriteiten in de stadstaat.

Star zendt uit via de satelliet en heeft vijf kanalen. De uitzendingen worden bekeken door 45 miljoen mensen in 38 landen. Ook de Britse uitgever Pearson had belangstelling voor een belang in Star TV.

De Aziatische tv-markt staat bekend als een lastige. Uitzendingen in veel verschillende talen zijn noodzakelijk, hetgeen hoge kosten met zich brengt. Inkomsten zullen hoofdzakelijk uit advertenties moeten komen, omdat in veel landen nog geen abonnee-tv mogelijk is.