"Legale house-pil' MDEA vanaf morgen verboden

ROTTERDAM, 27 JULI. Bezit en handel van de chemische drug MDEA, die sinds enkele weken als "legale house-pil' aan huis wordt bezorgd door het bedrijf E-xpress, is vanaf morgen verboden.

Staatssecretaris Simons (volksgezondheid) heeft gisteren via een ministeriële regeling besloten dat MDEA onder de Opiumwet zal vallen, vooruitlopend op de wetswijzinging die voor het zomerreces door de Eerste Kamer is goedgekeurd. Een dergelijke maatregel van bestuur is maximaal een jaar geldig, maar in september komt het middel op lijst 1 van de Opiumwet en wordt het officieel een hard drug.

De haast van het ministerie van WVC is gevolg van de activiteiten van het koeriersbedrijf E-xpress. Sinds enkele weken bezorgt dit in het Limburgse Landgraaf gevestigde bedrijf MDEA-pillen aan huis. Klanten kunnen een autotelefoon bellen, waarna een koerier minimaal vier pillen per keer aan huis brengt. E-xpress maakt opzichtig reclame, ondermeer door met een antieke Engelse dubbeldekker langs houseparty's en discotheken te rijden en strooifolders uit te delen.

Eigenaar H. Pelzer van E-xpress, die zegt “geen crimineel, maar een zakenman” te zijn, was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. De pillenverkoper kwam vorig jaar, volgens zijn advocaat mr. Th. Hiddema, met de politie in aanraking toen hij werd aangehouden met een kilo cocane, een vuurwapen en grote hoeveelheden baar geld. In zijn huis werd een voorraad XTC-pillen aangetroffen. Door een fout in de dagvaarding ging Pelzer vrijuit. Daarna heeft hij zich op de nog legale MDEA-markt gestort.

Hiddema noemde de openlijke MDEA-handel van zijn cliënt “niet zo slim”: “De heren hebben de kip met de gouden eieren geslacht. Nu moeten ze maar weer terug naar de microscoop om een nieuwe pil te bakken.” Eind vorig jaar trachtte het openbaar ministerie in Maastricht de MDEA-productie aan te pakken, die grotendeels in handen is van lieden die zich eerder bezighielden met de productie van amfetamine. Dat mislukte omdat het middel nog niet illegaal was.

MDEA is in zijn uitwerking nauw verwant aan het middel MDMA oftewel XTC, de pil die zich in het kielzog van de housemuziek heeft ontwikkeld tot de meest populaire "uitgaansdrug' van dit moment. Na het verbod op XTC in 1985 kwam MDEA in de Verenigde Staten op grote schaal op de markt. De drug kreeg de naam "Eve' - XTC werd begin jaren tachtig nog onder de naam "Adam' verkocht.

Toen XTC en enkele verwante middelen in 1989 ook in Nederland onder de Opiumwet vielen, verzuimde men MDEA in de lijst op te nemen. Daardoor kwam het middel ook hier vanaf de zomer van 1992 zeer snel op. Het Nederlands Instituut voor Alcohol en Drugs (NIAD), dat een "Adviesbureau Drugs' betaalt om de kwaliteit van de op house-party's aangeboden pillen te testen, constateerde in een verslag vorig jaar dat er op een house-party in juni 52 procent van de pillen XTC en zes procent MDEA bevatten; bij een feest in december was nog slechts drie procent XTC en 59 procent MDEA. Het aanbod van MDEA bleef dit jaar toenemen.

De snel groeiende populariteit van MDEA heeft volgens het NIAD minder te maken met de wensen van de comsument, die de "echte' XTC prefereert boven MDEA, maar neer met het geringe risico voor de producent. Aan MDEA kleeft volgens het NIAD het nadeel dat de pillen slechts drie uur werken, waardoor de verleiding groot is meer dan één pil per avond te slikken. Dat leidt tot twee reacties: of de consument danst de hele nacht door, met groot verlies van lichaamsvocht en het risico van uitdroging, ofwel de consument raakt gedesoriënteerd en passief.

Naast MDEA wordt op houseparty's ook MDA verkocht, een verwant van XTC die bij stevig gebruik hallicunaties oproept. Ook amfetamine wordt op ruime schaal verkocht. A. de Loor, die voor het NIAD pilletjes test op house-party's, ziet momenteel vooral de opkomst van pillen met MDA, MDMA en MDEA in allerlei verhoudingen door elkaar gemengd. “De chemici zijn kennelijk bezig hun eigen "ideale danspil' te maken. Een gevaarlijke ontwikkeling.”

Het NIAD waarschuwt voor de nadelige effecten van de huidige wedloop tussen wetgevers en "drugsdesigners', die na elk verbod op een middel een nieuwe, legale pil ontwerpen. “Hoe langer deze race voortduurt, des te meer onbekende, en dus gevaarlijker pillen er op de markt komen.” Volgens een woordvoerder van het ministerie van WVC werkt men op dit moment aan een "paraplu-constructie', waardoor alle phenethylamines - aan XTC verwante middelen - in één klap verboden worden.