Katjoesja: vuurpijl uit het oude Stalin-orgel

De katjoesja-raketwerpers waarmee de Hezbollah vanuit Zuid-Libanon beschietingen uitvoert op Israel dragen nog steeds de naam van het wapen waarmee vooral de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog veel ervaring heeft opgedaan.

In het Westen stond de katjoesja - Katjoesja is een Russische koosnaam voor Katarina - bekend als "Stalin-orgel', omdat het wapen enkele tientallen raketten lanceerde vanuit een blokvormige bundel pijpen. Behalve aan zijn vernietigende kracht dankte het wapen zijn populariteit aan de eenvoud, de lage kostprijs en de grote mobiliteit; de raketwerper was meestal op een vrachtwagen gemonteerd.

De multiple rocket launcher (MLR) - zoals hij in het Westerse militaire jargon tegenwoordig heet - is nog steeds in veel legers opgenomen, zij het op een rupschassis en uitgerust met nauwkeuriger en krachtiger raketten. De katjoesja's van de Hezbollah lijken nog steeds sterk op hun voorlopers uit de Tweede Wereldoorlog. Naar alle waarschijnlijkheid heeft Hezbollah ze betrokken van Iran, dat ze heeft gekocht van Noord-Korea en/of China. Deze landen hebben de katjoesja's op hun beurt nagebouwd van vroege Russische modellen. Het meestgebruikte raketmagazijn omvat dertig raketten met een kaliber van 122 mm. De ongeleide, drie meter lange raketten, zijn in feite vuurpijlen met een bereik van tussen de drie en tien kilometer en een springlading van bijna twintig kilo. De katjoesja's van Hezbollah zijn gewoonlijk opgesteld op vrachtwagens.