Hevige strijd in Z-Libanon houdt aan

PAG.5 VRAAGTEKENS IN ISRAEL / STALINORGELS; PAG.7 HOOFDARTIKEL

TEL AVIV, 27 JULI. Na twee dagen van felle gevechten tussen Israel en Hezbollah, die zo'n 150.000 mensen in het gebied van huis en haard hebben verdreven, neemt de strijd het karakter van een uitputtingsslag aan.

Vanmorgen verscherpte Israel zijn acties in Zuid-Libanon, terwijl de katjoesja-raketaanvallen van Hezbollah op Noord-Israel aanhielden, al is de intensiteit daarvan iets teruggelopen.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, die later deze week naar het Midden-Oosten zou komen om het kwakkelende vredesproces weer op gang te brengen, maakte vanmorgen in Singapore bekend dat hij nu eerst naar Washington zal terugreizen voor overleg met president Clinton over de opgelaaide strijd tussen Israel en Hezbollah.

“Ik heb de dramatische escalatie in het geweld in zuidelijk Libanon en noordelijk Israel met grote zorg gevolgd en ik zal de invloed hiervan op het vredesproces bespreken”, aldus Christopher, die verklaarde na zijn besprekingen met Clinton vermoedelijk volgende week alsnog naar het Midden-Oosten te gaan.

Tot vanmiddag werden met een verschil van zeven uur steeds twee raketsalvo's op Noord-Israel afgevuurd. Bij het inslaan van een nieuwe reeks raketten die aan het begin van de middag werd afgevuurd raakten, aldus veiligheidskringen in Israel, verscheidene mensen gewond.

Bij de Israelische beschietingen op doelen in Zuid-Libanon zijn tot nutoe 42 mensen om het leven gekomen, terwijl er 195 gewonden vielen.

Naarmate de inwoners van 73 Libanese dorpen in de richting van noordelijk Libanon, in het bijzonder de hoofdstad Beiroet, vluchten komen de dorpen waar zich volgens Israel Hezbollah-strijders ophouden onder zwaarder vuur te liggen.

Het dagblad The Jerusalem Post haalt vandaag een Israelische luitenant aan die zegt dat “we nu op de dorpen schieten om ze te vernietigen. We zijn van plan ze tot puin te reduceren zodat de terroristen er zich niet meer kunnen verschuilen”.

Pag.5: Nog geen aanval van grondtroepen Israel

Een woordvoerder van premier Yitzhak Rabin gaf echter vanmorgen aan dat het nog te vroeg werd geoordeeld om een aanval met grondtroepen te lanceren.Wel verklaarde Gad Ben-Ari namens Rabin dat Israel van plan was om de acties tegen Hezbollah nog verder te verscherpen.

Behalve de Israelische luchtmacht neemt zwaar geschut deel aan deze onafgebroken barrage. Volgens Radio Israel zijn sedert zondagochtend meer dan 5.000 granaten in de richting van de dorpen afgeschoten. Waarnemers omschrijven de gevechten als de hevigste sinds de Israelische inval in Libanon van 1982.

Militaire kringen hopen dat huidige taktiek, in het bijzonder voltreffers op Hezbollah-posities, binnen een week de beoogde resultaten zullen opleveren. Hoge officieren van de inlichtingendienst geven echter toe dat zij geen goed beeld hebben de verspreiding van Hezbollah over Zuid-Libanon omdat deze organisatie vrijwel niet te penetreren valt.

Israel veronderstelt dat de op gang gekomen vluchtelingenstroom uit Zuid-Libanon naar Beiroet de Libanese regering onder zware druk zal plaatsen een einde te maken aan de Hezbollah-raketaanvallen tegen Noord-Israel en de door Israel gecontroleerde "veiligheidszone' in Zuid-Libanon.

Ondertussen maakte de Israelische legerwoordvoerder gisteren melding van het sneuvelen van een soldaat in de veiligheidszone bij de inslag van een granaat. Drie soldaten liepen verwondingen op.

Tegen de 150.000 Israeliërs in Noord-Israel vanaf Naharyah aan de Middelandse zee tot Kyriath Shmona hebben van het leger uitdrukkelijk opdracht gekregen in de schuilkelders en veiligheidskamers te blijven. Het economisch leven, landbouw en lichte industrie, is daardoor reeds volledig ontwricht.

In Zuid-Libanon zijn er volgens opgaven van medewerkers van de Hoge Commissaris van de Vluchtelingen van de Verenigde Naties zo'n 120.000 mensen gevlucht. De meesten van hen zetten koers naar Beiroet of naar de Beka'a-vallei in het oosten van het land.

Het accent van de Israelische aanvallen lag op de stellingen van Hezbollah maar ook andere milities, waar Israel het in het verleden wel mee aan de stok heeft gehad, werden aangevallen.

Het Zuidlibanese marktplaatsje Nabatiyeh, een bolwerk van de door Syrië gesteunde Amal-militie, maakte de afgelopen dagen de felste beschietingen in jaren mee. Politie en inwoners van de plaats schatten dat er ongeveer 30 artillerie-salvo's per minuut werden afgevuurd. In totaal zijn er al zeker 35.000 salvo's op Nabatiyeh neergekomen.

Het even ten noorden van Nabatiyeh gelegen dorp Arab Salim werd door Israelische helikopters beschoten.

Ook VN-militairen van het UNIFIL-detachement dat nog altijd in Libanon is gelegerd, bleven niet gespaard. Een post met Nepalese VN-militairen werd getroffen toen Israelische vliegtuigen het vuur openden op het naburige dorp al-Hinniyah. Drie van de Nepalezen raakten volgens een VN-woordvoerder licht gewond.