Dressuurruiter Rothenberger Nederlander

BAARN, 27 JULI. De 27-jarige Duitse dressuurruiter Sven Rothenberger wil Nederlander worden.

Dat heeft de Nederlandse Hippische Sportbond bekendgemaakt. De NHS heeft Rothenberger voorlopig onder voorbehoud ingeschrevenals deelnemer aan het Europees kampioenschap dressuur in september in het Sloveense Lipica. Rothenberger wil graag voor hetzelfde land uitkomen als zijn Nederlandse echtgenote Gonnelien Gordijn, met wie hij vorige week in Weert voor de kerk huwde. Zijn keuze voor het Nederlanderschap is benvloed door de negatieve houding die Rothenbergers Duitse teamgenoten ten opzichte van hem demonstreerden.

Het is aannemelijk dat de internationale paardesportbond FEI in afwachting van de juridische procedure tot het veranderen van het staatsburgerschap Rothenberger alvast voor Nederland zal laten uitkomen tijdens het Europees kampioenschap. In het vergelijkbare geval van de Britse echtgenote van military-ruiter Eddy Stibbe duurde die officiële procedure bijna twee jaar en had Mandy Stibbe al een zilveren teammedaille op zak, voordat zij officieel te horen kreeg dat zij Nederlandse was geworden. Rothenberger is met zijn paard Andiamo regerend Europees kürdressuurkampioen en behoort bij de vijf beste dressuurcombinties ter wereld.