Damrak wacht op Duitsland en DSM, koersen iets hoger

AMSTERDAM, 27 JULI. De beleggers betoonden zich vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs bijzonder terughoudend in afwachting van een eventuele Duitse renteverlaging en de eerste halfjaarcijfers van het seizoen. De aandelenkoeren lagen rondom het middaguur slechts iets hoger dan het slot van gisteren.

AMSTERDAM De EOE-index stond vanmiddag op 335,46 punten, 0,52 procent hoger dan de slotnotering van gisteren. Ondanks een iets zwakkere dollar opende de beurs in alle vroegte optimistisch en steeg in een keer van 333,74 naar 334,58 punten. Dit niveau kon de beurs echter niet vasthouden en al spoedig zakten de koersen weer terug, terwijl ook de omzetten niet bijzonder hoog waren te noemen. Tegen het einde van de ochtend trokken de koersen weer iets aan. De voor Amsterdam zo belangrijke dollar stond 's middags op 1,9353 gulden, tegen een slot van 1,9405 gulden gisteren.

De lauwe stemming is de stilte voor het stormpje dat donderdag wordt verwacht en gehoopt als zowel de Duitse Bundesbank als het chemieconcern DSM in het brandpunt van de belangstelling komt. De handel blijft hopen dat de Duitse bank dan bij de tweewekelijkse vergadering opnieuw besluit om de rente te verlagen. Een renteverlaging kan op de langere termijn een stimulans betekenen voor de economie en is in elk geval een onmiddellijke psychologische impuls voor de altijd voorbarige aandelenhandel. Nog steeds sluiten handelaren niet uit dat de EOE-index dit jaar doorschiet naar een niveau van 350, 360 punten.

Een belangrijke rol daarbij is weggelegd voor de zogeheten cyclische aandelen van bedrijven die geacht worden hun winsten te vergroten als de economie weer aantrekt. De laatste weken zijn de aandelen van conjunctuurgevoelige bedrijven zoals KLM, Nedlloyd, Hoogovens en DSM enorm gestegen, omdat beleggers ervan uit gaan dat het einde van de economische terugval is bereikt en deze bedrijven over niet al te lange tijd weer mooie resultaten zullen laten zien. Als eerste van deze bedrijven komt het zeer conjunctuurgevoelige bedrijf DSM donderdag met cijfers over het tweede kwartaal en het eerste half jaar van 1993. Dan kunnen de beleggers zien of DSM, dat het eerste kwartaal een uiterst marginale winst van 6 miljoen gulden boekte, de weg omhoog weer begint te vinden. Om die reden worden de cijfers dan ook met spanning afgewacht, temeer daar deze een aanwijzing kunnen zijn of de economie inderdaad ook de andere cyclische waarden omhoog kan trekken.

De schattingen van analisten variëren van een verlies van 30 miljoen gulden tot een winst van 32,5 miljoen gulden. Vorig jaar werd een winst van 105 miljoen geboekt. In afwachting van de cijfers heeft een aantal beleggers vanmorgen zijn DSM-stukken van de hand gedaan om te kunnen profiteren van de indrukwekkende koersstijging van de laatste weken. De koers van het aandeel-DSM viel daardoor vanmorgen van 96,60 naar 94,30 gulden. Onlangs noteerde DSM nog een top-van-het-jaar van 101,20 gulden - als gevolg van de verwachting van analisten dat de winst volgend jaar herstelt - na eerder een dieptepunt van 66,40 gulden te hebben bereikt.

Een ander prominent slachtoffer van de winstnemingen was KLM, dat veertig cent verloor op 33,80 gulden. Philips verloor twee dubbeltjes door de aankondiging dat schulden voor 1,5 miljard dollar worden omzet in langlopende verplichtingen, wat bij beleggers de vrees aanwakkerde dat een coneverteerbare obligatie het aandelenkapitaal zal verwateren.

NEW YORK De aandelenmarkt in New York was de eerste dag van de week vriendelijk gestemd. De Dow Jones-index van dertig toonaangevende fondsen sloot 20,96 punten hoger op 3.567,70, een recordniveau. Daarmee brak de beursbarometer het op woensdag 21 juli gevestigde record 3.555,40.

De handel borduurde nog voort op de stemming van vrijdag toen de Dow bijna 22 punten klom. Handelaren noemden de stijging van de koersen een correctie op de tot dan toe ingehouden reactie van Wall Street op de publikatie van helemaal niet slechte tweede-kwartaalcijfers. Volgens deskundigen hebben nu 223 van de 500 “blue-chip” ondernemingen in de VS hun cijfers bekendgemaakt. Bijna de helft daarvan was boven verwachting, veertien procent in lijn met de ramingen en de rest daaronder.

De Amerikaanse dollar noteerde tegen het einde van de handel in New York 1,9400 gulden tegen 1,9345 gulden vrijdag. De munteenheid kon in koers omhoog doordat er wordt gespeculeerd op een renteverlaging komende donderdag in Duitsland.

TOKIO De beurs van Tokio beleefde een matige dag. De Nikkei-index van de 225 fondsen steeg met 69,31 punten tot 19.891,39 punten. Onzekerheid over de ontwikkeling van de Japanse economie stond een grotere stijging van de koersen in de weg.