Crédit Lyonnais herstructureert financiën MGM

ROTTERDAM, 27 JULI. De Amerikaanse filmmaatschappij Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) heeft de balans geschoond om de verkoopbaarheid van de onderneming te bevorderen. Bovendien heeft de Franse staatsbank Crédit Lyonnais, die sinds mei vorig jaar grotendeels eigenaar is van het verliesgevende filmconcern, een nieuwe voorzitter en president-directeur benoemd.

Crédit Lyonnais, die volgens de Amerikaanse wetgeving het filmconcern slechts vijf jaar in bezit mag hebben, heeft verder de kredietfaciliteiten voor de studio's verhoogd van 190 naar 400 miljoen dollar. Crédit Lyonnais kwam in bezit van de filmmaatschappij toen het de Italiaanse zakenman Giancarlo Parretti vorig jaar niet lukte zijn schulden af te lossen. Om de aankoop van de filmstudio's te kunnen financieren had hij tot 1991 zeker 3 miljard gulden geleend bij de Credit Lyonnais Bank Nederland (CLBN), de Nederlandse dochter van Crédit Lyonnais. De moederbank heeft het risico inmiddels helemaal overgenomen.

De balans van de werkmaatschappijen van MGM Holding is gesaneerd door een aantal schulden over te hevelen naar de houdstermaatschappij. De bank zal de bankschuld van MGM met 800 miljoen dollar verminderen en zal een achtergestelde lening ter waarde van 221 miljoen dollar aflossen. Deze laatste lening kostte MGM op jaarbasis 35 miljoen dollar. De holding zal daarnaast MGM's bioscoopketen met zo'n 500 theaters in Nederland, Groot-Brittannië en Denemarken overnemen.

Het plan om de financiën van MGM te herstructureren is afkomstig van Michael Ovitz, directeur van Creative Artists Agency. Hij was dit voorjaar door de bank aangetrokken om de bank te adviseren. In de plannen staat verder dat Frank Mancuso, voormalig bestuursvoorzitter van Paramount Pictures, Alan Ladd junior die de afgelopen tweeënhalf jaar de leiding had, moet opvolgen. Mancuso zal leiding geven aan de produktie-activiteiten van de MGM-studio's.

Ovitz hoopt de komende jaren een koper voor de studio's te vinden. Hij verwacht dat deze tak van het bedrijf over 18 maanden een stuk aantrekkelijker zal zijn als in de nieuwe opzet een aantal films zijn uitgebracht. Francois Gille, directeur van Crédit Lyonnais, zei in een verklaring dat hij verwacht dat MGM wee een toonaangevende filmproduktiemaatschappij zal kunnen worden.

MGM leed het eerste kwartaal van dit jaar nog een verlies van 51,2 miljoen dollar. De omzet duikelde omlaag van 298 miljoen dollar naar 196 miljoen dollar, vooral als gevolg van lagere inkomsten uit filmverhuur. De laatste echt succesvolle film van MGM was Thelma and Louise.