Castro laat dollar officieel toe

HAVANA, 27 JULI. De Cubaanse president Fidel Castro heeft gisteren bevestigd dat het voor Cubanen niet langer verboden is om buitenlandse valuta te bezitten.

Door de valuta - met name de dollar - officieel in de Cubaanse samenleving toe te laten, hoopt Castro de noodlijdende economie van zijn land te steunen. De maatregel moet buitenlandse investeringen in Cuba aantrekkelijker maken en het toerisme bevorderen. Castro hoopt zo tevens te profiteren van geld dat ballingen jaarlijks naar hun vaderland sturen. Het bezit van dollars was tot voor kort voor de meeste Cubanen strafbaar. In Cubaanse regeringskringen werd al enige tijd gespeculeerd op de toelating van de dollar, die mogelijk een voorbode is van verdergaande economische hervormingen.

Castro maakte zijn opmerkingen tijdens een toespraak ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum van de Cubaanse revolutie. Castro weet het tekort aan deviezen aan het wegvallen van de Sovjet-Unie als economische steunpilaar en aan het kortgeleden verscherpte Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba. Castro waarschuwde zijn landgenoten voor nieuwe ontberingen, onder meer door een sterk gedaalde uitvoer van suiker, Cuba's belangrijkste export-artikel.

Amerikaanse officiële woordvoerders verklaarden gisteren dat Castro's besluit “geen invloed zal hebben op het bestaande embargo”. Volgens hen blijven tevens restricties van kracht tegen het zenden van dollars naar Cuba door Cubaanse ballingen die in de VS verblijven. (Reuters, AFP)