Boeiende serie over de meest uiteenlopende dansvormen

Dancing, Ned. 3, 20.21-21.25u.

In de acht-delige serie Dancing, die de NOS deze zomer uitzendt, is vanavond de eerste aflevering te zien. De afgelopen zes jaar is er in 18 landen dansmateriaal verzameld waaruit naar voren komt dat dans niet alleen een uiterst gespecialiseerde kunstvorm is, maar bij vele volkeren nog steeds een fundamenteel deel uitmaakt van het dagelijks leven. De serie wil niet alleen laten zien hoe er gedanst wordt, maar vooral waarom.

De eerste aflevering geeft een globaal overzicht van de meest uiteenlopende dans-uitingen, van de klassieke Westerse dans en de even verfijnde Indiase dans, tot show-dans, dansen puur voor het plezier van bewegen, dans als eerbetoon aan de goden, dans in het samengaan met nieuwe audio-visuele middelen en volksdans.

De genterviewden vertellen wat dans voor hen betekent en hoe ze er vorm aan willen geven. Ze doen dat met een inspirerende gedrevenheid.

In de volgende uitzendingen wordt dieper ingegaan op de verschillende dans culturen. Zo is de tweede uitzending geheel gewijd aan dans en relegie. Duidelijk komt naar voren dat in het Christendom altijd een controverse heeft bestaan tussen de lichamelijkheid, die dans nu eenmaal in zich heeft, en het streven naar het hogere, het spirituele, terwijl in andere godsdiensten, met name in Azie en Afrika, het lichaam juist gezien wordt als instrument bij uitstek om met de goden in contact te treden. De dansfragmenten worden van commentaar voorzien door vertegenwoordigers uit verschillende culturen, waardoor een goed beeld gegeven wordt van de bron waaruit dansvormen ontstaan zijn. Soms werken de korte fragmenten enigzins verwarrend. Net wanneer je een beetje greep op het getoonde begint te krijgen wordt er weer een ander aspect aangeboord. De enorme hoeveelheid materiaal dat kennelijk verzameld is heeft ook de makers van de film voor problemen gesteld wat keuzes en montage betreft, althans zo kwam het bij mij over na het zien van twee afleveringen. Boeiend is het allemaal zeer zeker en wat vooral opvalt is hoe groot de betrokkenheid en liefde van de medewerkenden bij en voor het onderwerp is. Daarin vallen alle grenzen en cultuur verschillen weg. Alleen daarom al is Dancing meer dan de moeite waard gezien te worden.