Benzinetekort door staking vervoer Italië

ROME, 27 JULI. Terwijl het kabinet en de bond van vrachtvervoerders vanmorgen aan het onderhandelen waren, is Italië de derde dag ingegaan van de staking van vrachtvervoerders, met verspreid over het land problemen met de benzinevoorziening.

Bij de verkeersinformatie werd gisteren opgegeven welke pompen langs de snelwegen zonder benzine zaten. Door het massale tanken van de afgelopen dagen is bij een aantal pompen niets meer te krijgen. Maar in de meeste steden hebben tankwagens gisteren hun normale bevoorradingsroute gereden. Meestal gebeurde dat onder politie-begeleiding, om te voorkomen dat stakende chauffeurs de wagens zouden tegenhouden.

De staking is georganiseerd door de Unatras, een bond die ongeveer 110.000 kleine en middelgrote transporteurs vertegenwoordigt. Zij eisen een belastingvoordeel van 250 miljard lire, ongeveer 330 miljoen gulden, en goedkeuring voor een tariefstijging van twintig procent. Het kabinet, bezorgd over een inbreuk op de loonmatiging en over aanwakkering van de inflatie, heeft gezegd niet verder te willen gaan dan een belastingvoordeel van 150 miljard lire en een tariefstijging van maximaal drie procent.

Rond het middaguur werd daarover nog met de bond onderhandeld. Minister van transport Raffaele Costa heeft gezegd te hopen dat de staking snel kan worden beëindigd. Vertegenwoordigers van de Unatras zeiden gisteravond laat dat de voorstellen van het kabinet onaanvaardbaar waren.

Costa heeft gewaarschuwd dat hij niet zal dulden dat de leverantie van benzine stil komt te liggen door de protestactie. Hij wil voorkomen dat deze staking leidt tot chaos zoals vorig jaar bij een soortgelijke actie in Frankrijk.

De bestaande problemen doen zich vooral voor in de steden, waar afgelopen weekeinde massaal is getankt. De meeste tankstations langs de autostrada's waren vanmorgen nog voorzien. Er zijn geen klachten gekomen over problemen met de voorraden van supermarkten.