Bechstein na bijna anderhalve eeuw failliet

ROTTERDAM, 27 JULI. De honderdveertig jaar oude Berlijnse pianofabriek C. Bechstein heeft faillissement aangevraagd.

De beroemde firma werd in 1853 opgericht door de 27-jarige Friedrich Wilhelm Carl Bechstein. Hij kreeg de eer in opdracht van de Beierse koning Ludwig II een tafelpiano te bouwen voor de verjaardag van Richard Wagner. Ook Liszt en Debussy gaven vaak de voorkeur aan vleugels van Bechstein.

Directeur-eigenaar K. Schulze verklaarde dat het faillissement het gevolg is van grote verliezen, dalende verkopen en de weigering van banken om nieuwe leningen te verstrekken. Schulze wil proberen de produktie met overheidssteun voort te zetten. Er werken nu nog 68 mensen bij de fabriek. Voor de Eerste Wereldoorlog had het bedrijf elfhonderd mensen in dienst.

Volgens Schulze daalde de omzet vorig jaar met 3 miljoen mark tot 21 miljoen mark. Dit jaar verwachtte hij een daling met 6 miljoen mark. Hij meent dat het faillissement te wijten is aan de teruggelopen vraag naar vleugels aan piano's. Volgens hem is de afzet wereldwijd sinds 1990 gedaald van één miljoen tot zeshonderdduizend stuks.

Penningmeester M. Spiering van de Nederlandsche Piano- en Orgelbond (PNOB) gelooft dat er sprake is van een daling, maar niet met de snelheid die Schulze aangeeft. Hij wijt de problemen van Duitse pianofabrikanten aan hun grote afhankelijkheid van de Duitse markt, die sinds de eenwording “heel slecht” is.

Piano- en vleugelleverancier Alb. Hahn uit Groningen, vroeger zelf ook pianobouwer, reageerde niet verrast op het faillissement. “Bechstein heeft het in de kwaliteitscompetitie met Steinway & Sons en Bösendorfer moeten afleggen. Die slag is door Steinway gewonnen. Momenteel wordt op 91 procent van de concertpodia op Steinways gespeeld.”

Volgens Hahn is de kwaliteit achteruitgegaan toen de familie Bechstein de fabriek verkocht. In de jaren zestig stootte de familie een deel van het bedrijf af aan de Amerikaanse pianobouwer Baldwin. Baldwin kreeg Bechstein in 1973 volledig in bezit. Dertien jaar later kwam de pianofabriek in handen van pianohandelaar Schulze.

Veel pianobouwers hebben last van de goedkope concurrentie uit Azië en Oost-Europa. In Nederland worden sinds enkele jaren geen piano's meer gefabriceerd. De laatste Nederlandse pianobouwer, Rippen uit Ede, heeft zijn produktie overgebracht naar Oost-Europa. “Merken als Bechstein en Steinway hebben zich misschien een tikje uit de markt geprijsd”, aldus Spiering.

Bechstein probeerde met de overname van goedkopere merken een deel van de markt terug te winnen. Twee jaar geleden werd de Euterpe-groep overgenomen. Hiertoe behoren de pianofabrieken W. Hoffmann en Feurich. Eerder deze maand kocht Feurich zijn aandelen terug.