Ashes tot 1995 in bezit Australische cricketers

LEEDS, 27 JULI. Het Australische cricketelftal heeft gisteren met de derde overwinning de testserie tegen Engeland gewonnen. Met nog twee wedstrijden te gaan is de stand 3-0. Daarmee zijn de Ashes, de symbolische trofee waar beide landen al ruim honderd jaar om spelen, in elk geval tot 1995 in het bezit van Australië.

De Engelse captain Graham Gooch besloot zich afloop van de zware nederlaag terug te trekken. Gooch, die het Engelse team 34 wedstrijden leidde, blijft wel beschikbaar als speler. Zeven van de laatste acht wedstrijden tegen Pakistan, India, Sri Lanka en Australië gingen verloren. Alleen in de derde test tegen Australië, begin deze maand, sleepte Engeland met veel moeite een draw uit het vuur. Gooch wordt als aanvoerder mogelijk opgevolgd door wicketkeeper Alec Stewart. Inmiddels staat ook de positie van teammanager Keith Fletcher ter discussie.

Australië had in de vierde testmatch in Leeds slechts zes batsmen nodig om Engeland op een onoverbrugbare achterstand te zetten. Onder leiding van aanvoerder Allan Border, de latere man of the match, scoorde Australië 653 runs voor het verlies van vier wickets. Border bleef ongeslagen met 200 runs, de 26ste testcentury in zijn loopbaan. Ook Steve Waugh bleef not out (157) nadat de Tasmaniër David Boon voor de eerste century in de Australische innings had getekend (107).

Engeland kwam zelfs met twee achtereenvolgende battingbeurten niet in de buurt van het totaal van Australië. In de eerste bleven de Engelsen steken op 200, evenveel runs als Border voor Australië in zijn eentje had gescoord. De jonge bowler Paul Reiffel, die geen vaste plaats heeft in het team van Australië, greep zijn kans en nam 5 wickets voor 65 runs.

In de tweede innings deed Engeland het iets beter (305 all out). Stewart scoorde 78 runs, Mike Atherton 63. De belangrijkste bowler voor de Australiërs tijdens de serie in Engeland, Merv Hughes, nam gisteren zijn 200ste testwicket.

    • Rob Schoof