Zeeland sluit na 350 jaar vrede met Spanje

MIDDELBURG, 26 JULI. De Zeeuwse commissaris van de koningin, W.T. van Gelder, wil na 350 jaar eindelijk vrede sluiten met Spanje. De Staten van de provincie Zeeland spartelden in 1648 heftig tegen toen vertegenwoordigers van Spanje en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, na tachtig jaar van oorlog voeren, vrede met elkaar wilden sluiten.

Zeeland verdiende uitstekend aan het leegroven van passerende Spaanse koopvaardijschepen en wenste die verdiensten niet op te geven. Een vrede zou ook betekenen dat de Zeeuwse rooftochten naar Spaanse koloniën tot het verleden zouden behoren. De Zeeuwen zeiden dat niet ronduit, maar verkochten hun standpunt met het argument dat vrede met het katholieke Spanje hetzelfde was als een verbond met de anti-christ.

Toen de zes andere provincies akkoord gingen met de vrede, weigerde Zeeland het akkoord te ratificeren. Wel zei de provincie de vrede met de Spanjaarden te zullen gedogen. Die situatie bestaat tot op de dag van vandaag, meldde commissaris Van Gelder gistermorgen in het VPRO-radioprogramma OVT. Hij wil binnenkort de Spaanse ambassadeur in Nederland uitnodigen voor “vredesonderhandelingen”. De Spaanse ambassade geeft nog geen officiële reactie op de belofte van Van Gelder. “We wachten tot de commissaris van de koningin contact met ons opneemt”, aldus een woordvoerder.