Vliegtuig van VS vuurt op Iraakse raketinstallatie

WASHINGTON/BAGDAD, 26 JULI. Een Amerikaans militair vliegtuig van het type F-4G heeft zaterdag een HARM-raket afgevuurd op een Iraakse raketinstallatie nadat deze zijn radar op het toestel had gericht. De Irakezen vuurden daarna op hun beurt een raket af, die echter geen doel trof.

Dit heeft het Amerikaanse ministerie van defensie gisteren verklaard. Het incident speelde zich volgens het Pentagon af in het zuidoosten van Irak, waar een vliegverbod geld voor de Iraakse luchtmacht.

Irak had een geheel andere versie van het incident. Volgens een verklaring van een officiële woordvoerder in Bagdad leden de Amerikaanse piloten aan zinsbegoochelingen en was er in het geheel geen sprake geweest van een radar die zou zijn gericht op een Amerikaans vliegtuig. Evenmin was er een Iraakse raket afgevuurd of was een Iraakse installatie getroffen, aldus de verklaring. Als het geen zinsbegoocheling van de Amerikanen was, aldus de verklaring, was het “een poging van Amerikaanse regeringskringen om een crisis te forceren, zoals ze van tijd tot tijd doen voor duidelijk politieke doeleinden”.

Waarnemers omschreven de Iraakse reactie als betrekkelijk gematigd. In het recente verleden greep Bagdad dergelijke incidenten, waarvan er al ettelijke zijn geweest, aan om de Verenigde Staten woedend te beschuldigen van inbreuken op zijn nationale soevereiniteit. Ditmaal bleef dit achterwege.

Intussen is gisteren een nieuwe ploeg van VN-inspecteurs in Bagdad aangekomen om video-camera's aan te brengen bij twee Iraakse installaties om raketten te testen. Voorlopig zullen de camera's echter nog niet worden ingeschakeld. Dat zal vermoedelijk pas gebeuren na nader overleg met Irak eind volgende maand.

De camera's zijn bedoeld om te verzekeren dat Irak niet bezig is met de ontwikkeling van raketten voor de middellange afstand. Deze wapens zijn verboden onder de bepalingen van het akkoord voor het staakt-het-vuren, dat in l991 na de Oorlog in de Golf werd bereikt. (Reuter, AFP)