Tiriac wenst nog niet met Becker te breken

BONN, 26 JULI. Ion Tiriac, de 54-jarige Roemeense tennismakelaar, weigert om zomaar afscheid te nemen als manager van de Duitse toptennisser Boris Becker. Nadat de 25-jarige Becker midden vorige week had meegedeeld dat hij “na wederzijds overleg” de banden met Tiriac met directe ingang had verbroken, heeft de Roemeen dit weekeinde een verklaring uitgegeven waarin hij erop wijst dat zijn contract met Becker tot 1997 loopt en dat hij zichzelf onverminderd beschouwt als diens manager.

“De zakelijke en contractuele situatie is eenvoudig: ik ben Boris Beckers enige vertegenwoordiger voor management en p.r. Onze relatie berust op een contract dat Boris Becker en ik in 1986 voor zes jaar zijn aangegaan. Dat contract is in 1991 verlengd tot 31 december 1996”, aldus Tiriac gisteren in het blad Welt am Sonntag. De destijds 15-jarige Becker kwam in 1983 tegen een inkomensgarantie van 200.000 mark onder Tiriacs hoede, als 17-jarige won hij Wimbledon voor de eerste keer.

Becker heeft zijn zaken vorige week toevertrouwd aan de Münchense advocaat Axel Meyer-Wölden (51), die ook de zangers Placido Domingo en Peter Alexander en het nieuwe Duitse tennistalent Marc-Kevin Goellner tot zijn klanten rekent. Deze Meyer-Wölden organiseert ook de jaarlijkse zogenoemde Grand-Slam-Cup in München, waar voor de internationale tennistop zes miljoen mark prijzengeld te verdienen is, en verkocht vorig jaar de uitzendrechten voor wedstrijden van de Bundesliga voetbal voor 700 miljoen aan de satellierzender Sat I. Meyer-Wölden heeft intussen meegedeeld dat Becker en Tiriac al mondeling over beëindiging van hun zakelijke en (verslechterde) persoonlijke relatie hadden gesproken en dat hun contract juridisch allang aanvechtbaar was.

Becker, wiens vermogen op circa honderd miljoen mark wordt geschat, is dé grote Duitse sportman op de sponsormarkt en jaarlijks goed voor vele miljoenen aan prijzengeld en reclame-inkomsten. Naar het heet ging daarvan totnutoe 20 procent naar Tiriac. Volgens Duitse media wil Tiriac een claim van omstreeks 15 miljoen gehonoreerd zien voor hij akkoord gaat met tussentijdse verbreking van het Becker-contract.