Terneuzen roept ME te hulp

PAG.15 SCHIPPERSACTIES

BREDA/TERNEUZEN, 26 JULI. De burgemeester van Terneuzen heeft de minister van binnenlandse zaken vanmorgen verzocht om bijstand bij het ruimen van de schippers-blokkade in zijn gemeente.

De burgemeester heeft volgens zijn woordvoerder alle hoop laten varen dat de blokkade zonder tussenkomst van de mobiele eenheid zal verdwijnen. Gisteren strandde voor de Terneuzense blokkade een duwbootcombinatie, die volgens een rechterlijke uitspraak van vorige week doorgang had moeten worden verleend.

President mr. J. Mendlik van de rechtbank in Breda heeft de blokkade-acties van binnenschippers vanmorgen in kort geding veroordeeld. Ze leiden volgens hem keer op keer tot ernstige en onaanvaardbare incidenten. Hij machtigde rederij De Beijer uit Kekerdom de hulp van de politie in te roepen om haar schepen door de blokkades te loodsen. Bovendien gelastte hij twee gedagvaarde schippers binnen 24 uur te vertrekken uit de blokkade bij Willemstad. Beide schippers zijn inmiddels vertrokken.

De acties van de binnenschippers, die inmiddels op vijf plaatsen in waterwegen "selectieve' blokkades hebben opgeworpen, zijn vanmorgen de vierde week ingegaan. Zij eisen in het noord-zuidverkeer op België en Frankrijk een wettelijke status voor het systeem van de toerbeurten.

Daarbij verloopt de vrachtverdeling via de schippersbeurs, waar vaste bodemprijzen gelden. Dit toerbeurtsysteem stoelt nu op vrijwillige basis. De verladers willen dat zo houden.

Bemiddelaar mr. B. Biesheuvel heeft het gesprek dat hij vanochtend zou hebben met een delegatie van de actievoerende schippers uitgesteld naar vanmiddag. Hij had, aldus een woordvoerder, meer tijd nodig voor intern overleg.