Sjevardnadze gaat akkoord met vredesvoorstel

TBILISI, 26 JULI. De Georgische president Edoeard Sjevardnadze heeft besloten een vredesakkoord met het separatistische bewind in Abchazië goed te keuren. Hij deed dat nadat het Georgische parlement had besloten geen uitspraak over het akkoord te doen, maar Sjevardnadze carte blanche te geven.

Tijdens een debat in het Georgische parlement werd scherpe kritiek op het vredesplan geuit, maar werd besloten een beslissing aan de president over te laten. Kort nadat dit was besloten liet Sjevardnadze weten het goed te keuren. “Elk land kent momenten waarop iemand de hele verantwoordelijkheid moet nemen”, zo zei de president in een zaterdag na middernacht uitgezonden televisieteospraak. “Het eind van de oorlog in mijn land is al een overwinning op zich.”

Hoe de Abchaziërs, die elf maanden lang oorlog hebben gevoerd voor de afscheiding van hun vroeger autonome republiek van Georgië, reageren op Sjevardnadze's besluit, is onduidelijk: zij hebben er tot vandaag niets over laten horen. Het Russische persbureau Interfax citeerde gisteren de Abchazische minister van buitenlandse zaken Said Tarkil, die zei dat de Abchazische leiding niet over de definitieve tekst van het akkoord beschikt.

Het door Sjevardnadze aanvaarde akkoord voorziet in een onmiddellijk ingaand bestand, dat moet worden gevolgd door een geleidelijke demilitarisering van Abchazië, onder controle van VN-waarnemers. Het akkoord is tot stand gekomen na Russische bemiddeling. Georgische troepen moeten binnen tien tot vijftien dagen na de aankomst van de waarnemers worden teruggetrokken uit alle “conflictzones” in Abchazië. Ook de troepenmacht van de Abchaziërs, die wordt gesteund door vrijwilligers uit autonome gebieden in de noordelijke Kaukasus en die eenderde van Abchazië beheerst, moet uit die zones worden teruggetrokken.

Critici in het Georgische parlement voerden tijdens het debat aan dat het akkoord een vernedering van Georgië is, vooral door de bepaling dat “de wettelijke instanties in Abchazië worden hersteld”. Of dat betekent dat Abchazië zijn autonomie binnen Georgië terugkrijgt, is niet geheel duidelijk. Maar de bepaling houdt in elk geval wel in dat Vladislav Ardzindba, de leider van de separatistische Abchaziërs, als voorzitter van het Abchazische parlement naar de hoofdstad Soechoemi zal kunnen terugkeren.

Ondanks het akkoord is de strijd in en rond Soechoemi dit weekeinde voortgezet. Zaterdag ontploften in het centrum van het door de Georgiërs bezette Soechoemi veertig door de Abchaziërs afgevuurde raketten. Zaterdag en gisteren sneuvelden volgens een opgave van de Abchaziërs zeker dertig Georgische soldaten in de strijd. (AP)