Ruts: "Mede schuld aan slechte periode'

EINDHOVEN, 26 JULI. PSV-voorzitter Jacques Ruts acht zich medeverantwoordelijk voor de slechte periode van de club en het ophefmakende vertrek van hoofdtrainer Hans Westerhof en diens assistent Frank Arnesen. Die gebeurtenissen zijn er onder meer de reden voor dat hij in oktober op de eerstkomende ledenvergadering zijn functie van voorzitter zal neerleggen. Dat heeft hij vanmiddag in Eindhoven bekendgemaakt.

“Het gevoel van eigenwaarde is bij mijn beslissing van belang geweest”, liet hij weten. “Door mijn vertrek komt er ruimte voor een vernieuwing in het bestuur. En kan de weg naar nieuw succes worden ingeslagen.”

Rotterdammer Ruts (60) is tien jaar voorzitter geweest van PSV. In die periode werd de club zes keer kampioen van Nederland, drie keer bekerwinnaar en eenmaal winnaar van de Europa Cup voor landskampioenen. De laatste drie jaar is er onrust bij de Brabantse succesclub.

Dat begon met het ontslag van trainer Guus Hiddink, daarna was er ontevredenheid binnen de selectie over diens Engelse opvolger Bobby Robson en dit jaar was de eenheid in de spelersgroep helemaal zoek. Dat leidde tot het verdwijnen van Westerhof als hoofdtrainer (hij werd hoofd opleidingen) en het tussentijdse vertrek van Arnesen die openlijk de leiding van PSV bestuurlijke zwakte verweet.

Ruts, die zegt wel aan de club verbonden te blijven, baarde in mei opzien door in vraaggesprekken te verklaren dat "iets in mijn binnenste zegt dat PSV misschien wel beter eens geen kampioen zou kunnen worden'. De PSV-voorzitter heeft zich altijd een groot voorstander getoond van een Europese competitie, die er volgens hem voor het jaar 2000 moet zijn.