Rominger in slottijdrit meester over de koning

PARIJS, 26 JULI. Tony Rominger won zaterdag verrassend de laatste tijdrit in de Tour en rukte zoals verwacht op naar de tweede plaats in het algemeen klassement. In de 59 kilometer lange tocht van Bretigny-sur-Orge naar Montlhéry werd de 32-jarige Zwitser opnieuw getroffen door onfortuin: vlak voor de zogenoemde "rode driehoek', op 1.000 meter van de finish, moest hij wegens een lekke band van fiets verwisselen.

De grote pechprijs in de Tour de France komt alleen Rominger toe. Hij was sinds de start op 3 juli al door tegenslagen achtervolgd. Zo moest hij zich in de ploegentijdrit Dinard - Avranches redden met een mini-equipe van zeven man - twee belangrijke schakels, Arsenio Gozalez en Abraham Olano waren door valpartijen van het toneel verdwenen - en kreeg hij na afloop van dat onderdeel ook nog een minuut straftijd, omdat hij zich (eigen schuld dus) had laten voortduwen. Aan het meer van Madine, in de eerste individuele race tegen de klok, had Rominger de wind ook al tegen: als enige van de favorieten reed hij in regen- en hagelbuien en verloor hij onnodig veel tijd.

Ondanks dat alles is drievoudig etappewinnaar Rominger de grootste bedreiging geweest voor Indurain. Na de vergeefse aanvallen in de Pyreneeën was hij eergisteren eindelijk meester over de Spaanse gele truidrager. Maar, het moet gezegd, Indurain (tweede) was niet op en top gemotiveerd, aangezien de kopman van Banesto in de algemene rangschikking weinig meer kon gebeuren. Rominger daarentegen stond op scherp.

Vóór de tijdrit moest de vedette van Clas in het klassement Alvaro Mejia en Zenon Jaskula voor zich dulden. Met Mejia, die in deze Tour zijn grote doorbraak beleefde, had Rominger geen moeite. Hij hield de Colombiaan bijna vier minuten achter zich. Het verzet van Jaskula was een stuk taaier, maar de Pool - de revelatie van de Franse Ronde - kon de benen aan het einde van de slopende alleengang niet goed meer rond krijgen. Ploeterend en zwetend verloor hij 1.48 en werd gisteren met zijn derde positie de eerste Pool op het erepodium aan het einde van de Tour.

De laatste etappe leverde gisteren op de Champs Elysées een overwinning op voor Djamolidine Abdoesjaporav. De duwende en wringende groene truidrager was met een adembenemende explosie het snelste in een massaspurt. "Abdoe' bracht (in zijn eentje) het aantal ritzeges voor Oezbekistan op drie, een even hoge score als Zwitserland (lees Rominger) en Italië. Spanje, Denemarken en België behaalden twee etappe-overwinningen, Frankrijk, Polen, Colombia, Duitsland en de VS bleven op één steken.

Nederland stond met lege handen. Voor het eerst sinds 1969, maar in dat jaar speelde Oranje nog wel een rol in de eindrangschikking. Rini Wagtmans werd zesde en Jan Janssen elfde. De eerste Nederlander in de Tour van 1993 is Eddy Bouwmans. De belofte van Histor/Novémail staat vijfenveertigste op één uur, drieëntwintig minuten en twaalf seconden achter koning Indurain.