Protesterende hindoes staken actie, minister terug van reces

DEN HAAG, 26 JULI. De protesterende hindoes die ruim een week in honger- en dorststaking zijn geweest hebben hun actie gisterochtend beëindigd. Dat gebeurde nadat minister Ritzen (onderwijs) vanaf zijn vakantieadres in Zwitserland contact had gezocht met de woordvoerder van de hindoes, Kartaram.

Ritzen wilde in het gesprek geen toezeggingen doen over de eisen van de veertien hongerstakers bij het ministerie van onderwijs in Zoetermeer en op de hindoeschool in Den Haag. De actievoerders willen een eigen school op liberale grondslag stichten, maar hebben niet genoeg leerlingen om voor financiële overheidssteun in aanmerking te komen.

Ritzen, die gisteren zijn vakantie onderbrak en naar Den Haag terugkeerde, begon vanmorgen een nieuw overleg met de hindoes. De minister had als voorwaarde voor het gesprek gesteld dat de demonstranten hun honger- en dorststaking zouden beëindigen. Dat gebeurde direct na het telefoongesprek tussen Ritzen en Kartaram. De bewindsman wilde geen toezeggingen doen over het eventuele voortbestaan van de hindoeschool aan de Hilversumsestraat. “Ik wil kijken of er in de marge nog gepraat kan worden”, zei Ritzen.

De school in Den Haag waarin de hindoes tijdelijk zaten is onlangs gesloten. De liberale hindoes scheidden zich met ongeveer honderd leerlingen ruim een jaar geleden af van de orthodoxe Shri-Vishnu school, maar de liberale hindoes werden niet als stroming erkend door het ministerie, omdat zij zich niet wezenlijk zou onderscheiden van de orthodoxe stroming. Het departement sluit niet uit dat dat in de toekomst alsnog gebeurt, met het oog op een uitspraak van de Raad van State. Die oordeelde twee weken geleden dat de erkenning van de liberale hindoe-stroming “niet ondenkbaar” is.

Moeilijker ligt het probleem van het tekort aan leerlingen. Voor de stichting van een nieuwe basisschool in Den Haag zijn minimaal 333 leerlingen nodig. Volgens berekeningen van het ministerie zullen er de komende jaren iets meer dan 200 leerlingen voor de school zijn. Volgens het departement is het wettelijk niet mogelijk voor de hindoes een uitzondering te maken.