PKK-rebellen ontvoeren Franse toeristen

ANKARA, 26 JULI. Vijftien gewapende leden van de Koerdische Arbeiderspartij PKK hebben zaterdag vier Franse toeristen ontvoerd. Het betreft de tweede ontvoering van toeristen door Koerdische rebellen binnen een maand. Sinds begin juli houdt de PKK een Australische vrouw en een Brit gevangen.

De vier Fransen bevonden zich in een bus die 25 toeristen vervoerde op een tocht langs de grens met Irak. PKK-leden hielden de bus aan en bestookten de passagiers aanvankelijk alleen met propaganda. Toen ze Turkse legervoertuigen in de gaten kregen zouden de rebellen zijn gevlucht met medeneming van vier mannelijke passagiers. De PKK voert sinds 1984 een guerrilla-oorlog om autonomie te verkrijgen voor het door Koerden gedomineerde zuid-oosten van Turkije.

Koerdische rebellen hebben gisteren via een Koerdisch persbureau in Duitsland laten weten dat ze het betreuren dat nog geen enkel westers land pogingen heeft ondernomen te bemiddelen voor de vrijlating van de twee andere toeristen die worden vastgehouden. Volgens het communiqué zullen de twee worden vrijgelaten "als hun veiligheid gegarandeerd is'. Door bombardementen van Turkse militairen in het gebied zouden de toeristen volgens de rebellen nu teveel gevaar lopen als ze werden vrijgelaten.

De Koerdische strijd eiste het ook afgelopen weekeinde weer verscheidene levens. Zeven burgers werden door Koerdische rebellen gedood wegens "collaboratie' met de Turkse autoriteiten. Bij aanslagen op een passagierstrein en een legerpost kwamen in totaal drie Turkse soldaten en drie rebellen om het leven. Door een bomexplosie in Istanbul raakten drie toeristen licht gewond, maar het was niet duidelijk of deze explosie ook het werk was van de PKK. In antwoord op een Turks offensief tegen de Koerden heeft de PKK onlangs wel aangekondigd meer toeristische plaatsen aan te zullen vallen. (Reuter, AFP)