Paniek over sanering roebel

PAG.15 ROEBELCHAOS

MOSKOU, 26 JULI. Een onverwachte aankondiging van de Russische Centrale Bank, zaterdag, dat bankbiljetten van vóór 1993 vanaf vandaag geen waarde meer hebben heeft in Rusland tot verwarring geleid onder zowel bevolking als politici.

Volgens het persbureau Interfax wil zowel de Russische regering als parlementsvoorzitter Chasboelatov de gevolgen van de maatregel verzachten. Gedacht zou worden aan verlenging van de termijn waarbinnen roebelbiljetten moeten worden omgewisseld en aan verhoging van het maximaal om te wisselen bedrag.

Minister van financiën Boris Fjodorov had de maatregel gisteren al afgekeurd. Onduidelijk is of president Jeltsin, die zaterdag voortijdig van zijn vakantieadres terugkeerde maar nog niet van zich heeft laten horen, vooraf op de hoogte is geweest.

De Centrale Bank liet zaterdagmorgen via de radio weten dat Russen tot 7 augustus de tijd hebben om hun roebels van vóór dit jaar in te wisselen. Dit echter met een maximum van 35.000 roebel (ongeveer 35 dollar, een gemiddeld maandsalaris). Wie meer te wisselen heeft moet dit voor zes maanden op een bankrekening vastzetten. Buitenlanders hebben één dag de tijd, vandaag, en mogen niet meer dan 15.000 roebel wisselen.

Direct na de aankondiging vormden zich lange rijen bij winkels, waar mensen nog met hun "oude' roebels aankopen wilden doen. Vanmorgen stonden in het centrum van Moskou rijen voor bankfilialen waar "oude' tegen "nieuwe' biljetten konden worden gewisseld.

De maatregel is bedoeld om de inflatie te beteugelen, economische hervormingen mogelijk te maken en om zwart geld op te sporen, zo zei een woordvoerder van de Centrale Bank tegen het persbureau Itar-Tass. Hij zei dat de stap een eind zou maken aan het binnenstromen van roebels uit de negen voormalige Sovjet-republieken die hun eigen valuta hebben ingevoerd of aan het invoeren zijn. Naar schatting 20 procent van alle roebels bevindt zich buiten Rusland, en dat maakt het voor de Centrale Bank onmogelijk controle te houden op de geldvoorraad en de inflatie te beteugelen, aldus de woordvoerder.

    • Hans Nijenhuis