Nieuwe details in spionnage-affaire VW

BONN, 26 JULI. De verdenking dat Volkswagens “supersaneerder” Ignacio Lopez in februari voor zijn verrassende overstap van General-Motorsdochter Opel naar VW, bedrijfsgeheimen van Opel heeft meegenomen is dit weekeinde in de Duitse media nog sterker geworden.

Nieuwe details over deze zaak in zondagsbladen en, vandaag, het weekblad Der Spiegel maken het dubieus of de VW-top nog lang zo onvoorwaardelijk achter Lopez kan blijven staan als zij vrijdagnacht in Hannover nog deed. Daar hebben de raad van bestuur, de raad van commissarissen en minister-president Gerhard Schröder (SPD) van de deelstaat Nedersaksen (die 20 procent van de VW-aandelen heeft) hun vertrouwen in de van vakantie teruggeroepen VW-chef Ferdinand Piëch en Lopez officieel bevestigd.

Der Spiegel schrijft vandaag dat Lopez in februari in het Opel-hoofdkwartier in Rüsselsheim na een extra vergadering met het top-management vertrouwelijke documenten had meegenomen. Bij Wiesbaden, in de vroegere woning van twee Spaanse collega-managers die met Lopez naar VW overstapten, zijn vorige maand - enkele uren voor zij met een door Lopez gehuurde, door VW betaalde huurauto zouden worden afgehaald - vier dozen met Opel-plannen voor een nieuwe fabriek in Spanje, een nieuw (klein) model-Vectra en de opzet voor een nieuwe verkoop-strategie door de politie in beslag genomen.

Latere bewoners van het pand hebben de officier van justitie in Darmstadt, die het lopende vooronderzoek 11 augustus wil afsluiten, verteld dat de twee Spanjaarden voor hun vertrek een nacht lang met twee papiervernietigers in de weer waren geweest. Der Spiegel drukt een kopie af van een agendablad van Lopez waarop voor 4 februari een afspraak met ene “Jens Neu” vermeld is. Aangenomen wordt dat het ging om Jens Neumann, vertrouweling van Piëch en lid van de raad van bestuur van VW.

De paniek bij VW stijgt. Intern heeft een boze Schröder Piëch de huid volgescholden en hem verweten dat hij met vakantie was gegaan en het publicitaire slagveld geheel aan concurrent Opel had gelaten.