Na besluit Jeruzalem; Gevechten in Z-Libanon escaleren

TEL AVIV, 26 JULI. Israel heeft vanmorgen zware beschietingen uitgevoerd op Libanon, nadat Hezbollah vannacht opnieuw tientallen katjoesja-raketten op Noord-Israel had afgevuurd.

Tijdens een spoedzitting besloot de Israelische regering vannacht de lucht- en artillerie-aanvallen in Zuid-Libanon tegen Hezbollah, die gisterochtend begonnen, te verscherpen. Bij de beschietingen van vanmorgen zouden negen mensen in Zuid-Libanon zijn gedood.

Motta Gur, de onderminister van defensie, verklaarde vanmorgen dat Israel alle opties openhoudt waaronder een landactie in Libanon. Het trauma van de Libanese oorlog van 1982 mag Israel er volgens hem niet van weerhouden al het mogelijke te doen om Noord-Israel van het katjoesja-raketgevaar te bevrijden.

Na een waarschuwing van de Israelische legerleiding via de radio om het gebied ten noorden van de "veiligheidszone' voor vanmiddag 16.00 uur plaatselijke tijd te ontruimen zijn vanmorgen tienduizenden mensen in Zuid-Libanon op de vlucht geslagen op weg naar veiliger gebieden in het noorden.

Elf ministers steunden het besluit van vannacht, terwijl vier Merets-ministers tegenstemden en drie socialisten in het kabinet zich van stemming onthielden. De verdeeldheid in de Israelische regering komt voort uit vrees bij de duiven dat de oorlogshandelingen in Libanon uit de hand lopen en het vredesproces ernstig in gevaar brengen.

Met de komst eind deze week van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, naar het Midden-Oosten ter bevordering van het vredesproces heeft het Israelische ingrijpen in Libanon een dramatische dimensie gekregen.

Premier Yitzhak Rabin riep de regering bijeen nadat gisteravond in Kiryath Shmona opnieuw katjoesja-raketten (stalinorgels) waren ingeslagen die twee inwoners doodden. Dertien mensen werden gewond.

De 150.000 inwoners van Noord-Israel hebben de nacht in schuilkelders doorgebracht en zullen daar voorlopig op bevel van het leger ook moeten blijven. Sedert het begin van de operatie "Afrekening' tegen Hezbollah zijn tijdens verschillende salvo's meer dan 150 katjoesja-raketten op Noord-Israel neergekomen.

De opperbevelhebber, generaal Ehud Barak, heeft voor nog meer raketaanvallen gewaarschuwd. “Noord-Israel zal het niet makkelijk hebben”, zei hij bij het begin van de grootste Israelische militaire operatie tegen doelen in Libanon sedert de Israelische inval in Libanon in 1982.

Met het oog op een mogelijke Israelische actie te land heeft Damascus troepenversterkingen naar de Beka'a-vallei in Oost-Libanon gedirigeerd en zijn troepen daar in staat van hoogste paraatheid gebracht. In totaal verblijven zo'n 35.000 Syrische militairen in Libanon.

Gisteren viel de Israelische luchtmacht onder andere Hezbollah-kwartieren en trainingskampen aan nabij de stad Baalbek in het noordoosten van Libanon, in de directe nabijheid van Syrische troepen. Volgens berichten uit Libanon werden bij die actie twee Syrische soldaten gedood en enkelen gewond.

Pag.5: Jeruzalem zoekt contact met Damascus wegens operatie

Langs diplomatieke kanalen heeft Jeruzalem Damascus laten weten dat het militaire optreden in Libanon niet tegen Syrië is gericht en Israel niet uit is op een confrontatie met Syrië over Libanon.

President Chaim Weizman zei gisteravond dat Israels militaire operaties tegen Hezbollah de vredeskansen juist kunnen bevorderen omdat deze organisatie zich tot doel stelt het vredesproces in opdracht van Iran te torpederen. In regerings en militaire kringen wordt er vanuit gegaan dat Syrië afzijdig zal blijven.

Onderminister van defensie Motta Gur waarschuwde Damascus vanmorgen dat Israel niet kan tolereren dat Hezbollah vanuit door Syrië gecontroleerd gebied tegen Israel opereert. Hij deed een beroep op Syrië een bijdrage te leveren aan de vrede door de anti-Israelische Hezbollah-activiteiten uit de Beka'a-vallei aan banden te leggen. In politieke en militaire kringen wordt echter betwijfeld of Syrië in staat en bereid is dat wegens zijn banden met Iran, de beschermheer van Hezbollah, te doen.

Israels militaire activiteiten tegen Hezbollah en enkele Palestijnse organisaties beperkten zich gisteren tot massale lucht- en artillerie-aanvallen van de Beka'a-vallei tot ten zuiden van de Libanese hoofdstad Beiroet. Ook de Israelische marine kwam vannacht in actie tegen Palestijnse bases langs de Libanese kust ten zuiden van Beirut.

Ondanks dit Israelische machtsvertoon en volledige controle van het luchtruim boven Zuid-Libanon slaagt Hezbollah erin Noord-Israel onder katjoesja-raketvuur te houden. Het bergachtig terrein biedt tal van schuilplaatsen voor de katjoesja-lanceerinstallaties (vaak geplaatst op vrachtwagens). Vandaar dat opperbevelhebber generaal Ehud Barak zware druk op de regering uitoefent om tot een landactie over te gaan om het katjoesja-raketgevaar te bezweren.

Wegens het gevoelige diplomatieke moment in het Midden-Oosten wil premier Rabin volstrekte politieke controle over het militaire gebeuren houden.

Vanmorgen vroeg vlogen opnieuw golven Israelische vliegtuigen over verschillende streken van het land. Volgens voorlopige opgaven zijn er bij de gevechten van de afgelopen dagen tot nu toe zeker 28 mensen om het leven gekomen en 95 gewond. Ook vannacht hadden de Israeliërs Zuid-Libanon al bestookt. Na hun doelwitten met lichten te hebben gelokaliseerd, volgden de beschietingen op dorpen als Mashgara.