Montgomerie wint op omstreden golflokatie

Pagina 13: Naar de Keukenhof

NOORDWIJK, 26 JULI. Golfer Colin Montgomerie is winnaar geworden van het voorlopig laatste Dutch Open in Noordwijk. De Schotse prof zegevierde met een slag voorsprong op de naaste concurrentie. Een gedeelde tweede plaats was er voor de Fransman Jean van der Velde en de Argentijnse publiekslieveling José Coceres. Montgomerie verdiende met zijn zege meer dan 300.000 gulden. De nummers twee moesten genoegen nemen met de helft.

Montgomerie speelde net als Van der Velde drie dagen in de schaduw van de top. Gisteren slopen beide golfers langzaam dichter bij de leiders Coceres, Woosnam en Rafferty. Beide Britten speelden op de slotdag boven par. Coceres leek lange tijd een verlenging uit het vuur te slepen, maar faalde op de zestiende hole. Montgomerie zat toen al hoog en droog in het clubhuis. Jean van der Velde had in de laatste ronde de minste slagen, maar kwam een slag tekort.

Voor Montgomerie was het zijn eerste zege in de Europese Tour sinds juli 1991, toen hij de Scandinavian Open won. Vorige week stelde de grote, gezette Schot nog teleur op het Britse Open, waar hij na twee dagen al was afgevallen. In Noordwijk kwam de ommekeer, mede dankzij de harde wind. Omstandigheden die Montgomerie op het lijf geschreven zijn. Stilisten als Lee Janzen en Bernhard Langer vielen naar mate het toernooi vorderde steeds verder terug. Joost Steenkamer die als enige Nederlander de cut had overleefd, eindigde op een 62ste plaats, negen slagen boven par.

Het is niet uitgesloten dat het toernooi volgend jaar verhuist van Noordwijk naar Hilversum. De laatste weken werd de NGF duidelijk dat leden van de Noordwijkse club niet staan te springen hun golfbaan nog een keer af te staan aan de wereldtop. Robbie van Erven Dorens, organisator van het Dutch Open, meent dat de Hilversumse recreanten het toernooi graag op hun baan laten plaats vinden. Noordwijk was drie jaar lang de locatie van het Open. Daarvoor werd gespeeld op de Kennemer in Zandvoort en, nog eerder, in Hilversum.