Minister Fjodorov: geldsanering zinloos

MOSKOU, 26 JULI. Minister van financiën Fjodorov noemde de geldsanering gisteren een “economisch zinloze actie, schadelijk voor het volk en met onvoorspelbare gevolgen voor de politiek”.

Fjodorov zei pas zaterdag over de monetaire hervorming te zijn genformeerd. Hij was op bezoek in de Verenigde Staten en heeft zijn reis inmiddels afgebroken. In een niet ondertekende, schriftelijke verklaring gaf de regering zaterdag nog steun aan de Centrale Bank.

Jevgeni Kiselov, presentator van het relatief gezaghebbende tv-programma Itogi, sprak gisteravond van een 'provocatie' van de Centrale Bank aan president Jeltsin. De Centrale Bank staat formeel niet onder controle van de preident maar onder die van het parlement. Vorige week heeft het parlement verscheidene maatregelen genomen die tegen het hervormingsbeleid van Jeltsin indruisen. Parlementsvoorzitter Roeslan Chasboelatov heeft de Centrale Bank gevraagd te garanderen dat elke Rus in staat is zijn geld om te wisselen.

Verschillende voormalige Sovjet-republieken hebben verontwaardigd op de Russische stap gereageerd. De Armeense minister van financiën Levon Barchudarian sprak van “de grofste schending van de afspraken tussen de soevereine leden van de roebel-zone”. Armenië is van plan de maatregel te negeren en als represaille de inmport vanuit Rusland te beperken. Moldavië en Georgië kondigden aan versneld te beginnen met de invoering van een eigen munt. Kazachstan en Oezbekistan daarentegen lieten weten de Russische maatregel te zullen volgen, zodra voldoende nieuwe roebel-biljetten vanuit Moskou zijn gearriveerd.

De Russische Centrale Bank schat dat nog 250 miljard roebel in oude biljetten in omloop zijn, 20 procent van de totale geldvoorraad. Eerder deze maand had de Bank aangekondigd de oude biljetten geleidelijk uit de circulatie te nemen.

Verschillende voormalige Sovjet-republieken hebben verontwaardigd op de Russische stap gereageerd. De Armeense minister van financiën Levon Barchudarian sprak van “de grofste schending van de afspraken tussen de soevereine leden van de roebel-zone”. Armenië is van plan de maatregel te negeren en als represaille de inmport vanuit Rusland te beperken. Moldavië en Georgië kondigden aan versneld te beginnen met de invoering van een eigen munt. Kazachstan en Oezbekistan daarentegen lieten weten de Russische maatregel te zullen volgen, zodra voldoende nieuwe roebel-biljetten vanuit Moskou zijn gearriveerd.

De Russische Centrale Bank schat dat nog 250 miljard roebel in oude biljetten in omloop zijn, 20 procent van de totale geldvoorraad. Eerder deze maand had de Bank aangekondigd de oude biljetten geleidelijk uit de circulatie te nemen.