MET HET GOLF NAAR DE KEUKENHOF

Hij is belijdend boeddhist en al meer dan tien jaar organisator van het Dutch Open. De benaming golfgoeroe dankt hij meer aan zijn werk dan aan zijn geloof. Robbie van Erven Dorens heeft het open Nederlands kampioenschap groot gemaakt. Hij contracteerde dit jaar Amerikaanse publiekstrekkers als John Daly en Lee Janzen. Ze brachten niet wat er van hen werd verwacht. Geen ramp volgens Van Erven Dorens, net zoals de vermoedelijke verhuizing naar Hilversum geen ramp is.

Sla een willekeurig Nederlands golfblad open en je ziet onmiddellijk een foto van de man met dat sprekende gezicht. Als bondscoach, gids van prins Bernhard of in een andere hoedanigheid. In het magazine Golfnieuws heeft hij een column. Het juli-nummer verwijst naar zijn ontmoeting met John Daly. Hoe hij de Amerikaanse hardhitter bezocht, hoorde van de verjaardag van diens echtgenote en quasi nonchalant een flesje parfum tevoorschijn toverde. Wist hij veel. Hij had het flesje toevallig bij zich. En toevallig hetzelfde merk als mevrouw Daly gebruikte. Haar man kwam maanden later en voor heel veel geld naar Noordwijk.

Robbie van Erven Dorens (56) straalt wanneer die herinnering wordt opgehaald. Uitkijkend over de achttien holes van Noordwijk. Genietend van een musje dat bedelt om brood. Gekleed in een groen colbert, een groene pantalon en een groen overhemd. De kleuren van de sponsor, vandaar. De pr-man houdt rekening met de kleinste details. Alleen de eeuwige sigaar en het onvermijdelijke goede glas ontbreken op het vroege tijdstip.

Zijn humeur heeft niet te lijden onder de wanprestatie van Daly en het onzichtbare spel van Lee Janzen, een andere dure Amerikaan. “Prime TV, een Amerikaanse zender met 48 miljoen kabelaansluitingen, heeft twee dagen rechtstreeks uitgezonden. Alleen omdat die twee jongens hier speelden.” De commerciële baten winnen het van de sportieve teleurstelling. “Toch mag commercie nooit de drijfveer worden. Eerst kies je een locatie, dan de spelers en daarna de media en de sponsors. In die volgorde. Dat is de fout geweest met die Davis Cup. Hadden ze voor mijn part in Ede gespeeld, hoe was de uitslag dan geweest? Nu lag er om puur financiële redenen veel te veel druk op de schouders van die jongens.”

De sportman Van Erven Dorens spreekt. Hij heeft in de top gehockeyd, in het Nederlands team gegolfd. “Ik heb wel eens achter glas gezeten bij PSV, maar dat is niks voor mij. Zet mij maar op een koude tribune. Ik ga wel eens naar cricket- of polowedstrijden, maar puur voor de sport. Daarom begrijp ik ook niks van die dames. Ze laten de Nederlandse golffederatie gewoon in de steek.”

Van Erven Dorens doelt op de trieste sfeer tijdens het recente Ladies Open. Ook een toernooi dat zijn REVED BV organiseert. De vrouwelijke golftop speelde voor een handjevol toeschouwers. De organisator moest flink geld toeleggen. “Als pappie zegt dat hij met vrindjes naar een mannentoernooi gaat kijken, denkt mammie: ik ga mee. Maar als mammie zegt dat ze naar een vrouwentoernooi gaat kijken, zegt pappie: ik ga lekker zelf golven. En dan blijft mammie toch maar thuis.”

Hij gaat niet door voor een liefhebber van vrouwengolf, regelt het Ladies Open ter wille van de NGF. Zelf is hij genodigde in het beroemde clubhuis van The Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews, een zeer besloten Schots bolwerk dat leden koestert als George Bush en Sean Connery. Vrouwen mogen alleen hun echtgenoten afzetten op de parkeerplaats. Van Erven Dorens kan zich er wel in vinden.

Zijn contacten met de internationale golfwereld heeft hij langzaam opgebouwd. Vanaf 1980 organiseert hij het Dutch Open. De eerste twee jaar als adviseur van de International Management Group van Marc McCormack, de andere twaalf edities heeft hij in zijn eentje gerund. “Er zijn zo veel aspecten die men over het hoofd ziet. De baan, de milieugroeperingen, de sponsors, de spelers. Het is een wereld. Het is life. Dit jaar moet er voor het eerst geld bij. Gelukkig heb ik nog wat neveninkomsten. Ik heb toch vijf werknemers die doorbetaald moeten worden.”

Op de Masters in Augusta onderhoudt hij de meeste contacten. “Je moet geluk hebben. Ik had Janzen gecontracteerd toen hij de US Open nog moest winnen. Maar je kon wel zien dat die jongen wat extra's had. Een constante speler, daar gaat het om. Je hebt niks aan iemand die toevallig een paar keer heel goed putt. Dat is een eendagsvlieg. En Janzen klinkt een beetje Nederlands, dat leek me ook wel aardig.”

De toppers zijn zeer te spreken over Robbie. Greg Norman liet dit jaar om privéredenen verstek gaan. Maar niet zonder zijn diepe spijt te betuigen. Bernhard Langer heeft een speciale band met hem. De Noordier Ronan Rafferty werd gisteren op de achttiende hole omhelst door Van Erven Dorens. Schone schijn? Nee, het lijkt werkelijk gemeend. Ook van zijn kant. “Sommige jongens komen heel afstandelijk over. Vind je het gek? Voortdurend een crowd van mensen om je heen, op zo'n jonge leeftijd. Zo'n Daly mist wat sociale vaardigheden, maar is ook een heel aardige vent. En ik denk dat hij volgend jaar terugkomt.”

Van Erven Dorens weerlegt de veelgehoorde kritiek dat de dure Amerikanen niks opleveren. “Het is net als met Andre Hazes. Hij zingt misschien wel beter dan Frank Sinatra, maar die trekt net even wat meer publiciteit.” Zo was Greg Norman vorig jaar de grote attractie in Noordwijk. Toeschouwers kwamen zelfs met opblaashaaien opdraven bij de Great White Shark. De Australiër was naar Nederland gelokt door Heineken, de grootste geldschieter sinds drie jaar. De brouwerij is ook hoofdsponsor geworden van de Australian Open en deed goede zaken met de komst van Norman. “Dat begrijp ik nou ook niet. Dat sommige media de sponsornaam niet noemen. Dutch Open: wat een hypocrisie.”

Nee, hij voelt zich niet te groot voor Nederland. Hij vindt het juist een uitdaging hier iets op poten te zetten. Als uitgeleerde HBS'er zwierf hij door half Europa. Autoracen in Italië, talencursus in Schotland (“foutje, dat accent draag ik met me mee”). Het architectenbureau van zijn vader leek hem te saai. Een beroepskeuze-test wees uit dat hij geschikt was voor het hotelwezen. “Gelukkig is het niks geworden. Al die drank had ik niet overleefd.”. Hij werd reder totdat die markt instortte. REVED was geboren, uit de initialen van de initiatiefnemer. Eerst adviseerde hij Amerikaanse oliebaronnen, na een paar jaar was het alleen nog maar golfpromotie.

“Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt, maar die hobby beoefen ik bijna nooit meer. Ik organiseer behalve het Open, het Ladies open ook de Nationale en de Challengers. En ik ben al twintig jaar coach van het Nederlands team. Daar gaat ook tijd inzitten. Zo heb ik Nils Boysen aan een studiebeurs in Amerika geholpen. Rolf Muntz aan een baan. Je moet die jongens toch helpen.”

Voor volgend jaar heeft hij zijn zinnen gezet op de Hilversumsche als nieuwe locatie van het Dutch Open, omdat de leden in Noordwijk hun terrein niet willen afstaan aan de toppers. Hoewel zelf al meer dan veertig jaar lid in Hilversum, ziet hij die locatie als een tussenstation. “Waarom niet naar de Keukenhof? Door al dat bollenbezoek hebben ze een goede infrastructuur.”