Loods geplunderd door bezoekers reggae-feest, schietpartij in Zaandijk

ROTTERDAM, 26 JULI. Ongeveer honderd bezoekers van een reggae-nacht in het Rotterdamse zalencentrum Imperium hebben gistermorgen een goederenloods geplunderd. De politie arresteerde 24 feestgangers in de leeftijd van 14 tot 20 jaar.

Na afloop van een "bubbling night' met Jamaicaanse muziek, brak een aantal bezoekers rond zeven uur in de ochtend een loods van Van Gend en Loos tegenover het zalencentrum open. Honderd feestgangers stroomden in hun kielzog de loods binnen en gingen met video- en audioapparatuur, stofzuigers, computerspelletjes en kleding aan de haal.

Volgens omwonenden laadden de plunderaars de apparatuur in auto's en taxi's, of liepen ze met de buit onder de arm de wijk in. Een aantal feestgangers wierp de dozen met inhoud in de naburige Coolhaven toen de politie naderde. De politie vermoedt dat slechts een klein deel van de buit terecht is. De schade wordt op tenminste enkele tienduizenden guldens geschat.

De loodsen worden permanent bewaakt. Volgens een woordvoerder van Van Gend en Loos hoorde de bewaker van de plundering via een politiescanner. “Het is een groot, langwerpig complex. Als de bewaker net een rondje op het kantoor liep, kon hij er niets van merken. Ook de waakhond is niet aangeslagen”, aldus de woordvoerder.

In Zaandijk zijn zaterdagochtend rond zeven uur twee mannen gewond geraakt bij een schietpartij op de dansvloer van discotheek "The Twilight Zone'. Aanleiding tot het vuurwapengebruik was een botsing op een "after house'-party in Zaandijk tussen twee mensen. Er waren ongeveer tweehonderd bezoekers aanwezig.

Volgens een politiewoordvoerder ging tijdens een woordenwisseling een van de betrokkenen “volledig uit zijn bol”. Er ontstond een “stevige vechtpartij” op de dansvloer. Toen een 21-jarige Zaandammer de vechtenden wilde scheiden sloeg vervolgens de vlam helemaal in de pan. De nog voortvluchtige schutter trok een klein model pistool uit zijn broeksband en zette dit tegen het hoofd van de Zaandammer. Deze wist het wapen af te weren en vluchtte weg. De schutter achtervolgde hem waarbij de Zaandammer kwam te vallen. Op de liggende man werd "tenminste' drie keer geschoten, aldus de politie. Het slachtoffer werd in de knie geraakt. Een 23-jarige man uit Zaandam werd in het bovenbeen getroffen.

Volgens de politiewoordvoerder was “geen van de jongelui meer aanspreekbaar”. “Ze stonden daar met bloeddoorlopen ogen en sloegen onsamenhangende taal uit. Door het overmatige gebruik aan drank en drugs was hun gedrag helemaal ontremd.” De politie trad op met de lange wapenstok en een politiehond. Het duurde een uur voordat de rust in en rond de discotheek hersteld was. Diverse mensen liepen beetwonden op.