Koning: "Sereniteit tegenover ETA'

MADRID, 26 JULI. De Spaanse Koning Juan Carlos heeft gisteren tijdens de traditionele mis voor de apostel Jacobus in de kathedraal van Santiago de Compostela gevraagd om “collectieve sereniteit” tegenover het “irrationele, laffe en blinde” geweld van de Baskische militante afscheidingsbeweging ETA. De oproep van de vorst kwam een dag nadat in La Manga (Murcia) een bom was ontploft in een hotel waar achthonderd toeristen verbleven. Het hotel was tijdig ontruimd, zodat er geen slachtoffers vielen.

De aanslag was de vierde in een week en past in het “zomeroffensief” dat ETA rond deze tijd pleegt te lanceren. Doel daarvan is buitenlandse bezoekers schrik aan te jagen en zo de toerisme-industrie schade toe te brengen. Eerder ontploften onder meer bommen bij bankgebouwen in Alicante. In alle gevallen werd kort voor de aanslagen een telefonische waarschuwing ontvangen en ging het om een tamelijk geringe hoeveelheid explosief materiaal.

Na een periode van geringe activiteit die volgde op de arrestatie van de top van de terreurbeweging in Frankrijk, vestigde ETA vorige maand weer de aandacht op zich door het veroorzaken van twee bomontploffingen in het centrum van Madrid. Hierbij vielen verscheidene doden en gewonden. Drie weken geleden werd in San Sebastian de ingenieur José Iglesias Zamora ontvoerd. Hoewel deze ontvoering nog niet officieel is opgeëeist, wordt zij in het openbaar wel al verdedigd door sympathisanten van ETA die betogen dat dit soort “arrestaties” en het heffen van “revolutionaire belasting” noodzakelijk zijn ter financiering van de onafhankelijkheidsstrijd. De ontvoering heeft grote sociale onrust veroorzaakt. Collega's van het slachtoffer houden dagelijks demonstraties en plaatsen advertenties om zijn invrijheidstelling te vragen.

Ondanks de wapenfeiten van de laatste tijd, gaan politie en justitie er van uit dat ETA op zijn laatste benen loopt. Behalve door een tekort aan geld en manschappen zou de beweging geplaagd worden door interne debatten over de zin van voortzetting van de gewapende strijd.