EMS begint aan roerige week

AMSTERDAM, 26 JULI. Het Europese Monetaire Stelsel (EMS) is vanmorgen in de zelfde wanorde begonnen als waarmee het de vorige week afsloot.

De Belgische Centrale bank heeft het belangrijkste geldmarkttarief van 7,15 naar 8,5 procent verhoogd. Ook het hoogste tarief voor beleningen, vergelijkbaar met de Duitse Lombard-rente, is van 10 naar 12 procent omhooggegaan. De Portugese Centrale bank heeft vanmorgen de daggeldrente met 2,5 procent opgeschroefd naar 14,5 procent. De hoge rentetarieven zijn bedoeld om speculanten te ontmoedigen.

De Belgische frank en de Portugese escudo kwamen vanmorgen niettemin opnieuw onder druk. De Belgische munt noteerde ondanks de rentestap een driejaars laagterecord van 20,75 frank voor een Duitse mark. Ook de Franse franc bleef vanmorgen laag en noteerde 32,91 gulden per honderd, vlak boven de bodemkoers in het EMS. Geruchten over hernieuwde steunaankopen door de centrale banken konden vanmorgen niet worden bevestigd.

Handelaren waren het er vanmorgen over eens dat het EMS een roerige week tegemoetgaat. De belangrijkste gebeurtenis is de bijeenkomst van de bankraad van de Duitse Bundesbank, donderdag. De bankraad beslist over het Duitse rentebeleid. Een Duitse renteverlaging wordt gezien als de oplossing om de spanningen in het EMS weg te nemen, maar analisten zijn er van overtuigd dat er een vol procent van het Duitse disconto, nu 6,75 procent, af moet. Of dat mogelijk is hangt af van de voorlopige Duitse inflatiecijfers die woensdag worden gepubliceerd. De algemene verwachting is dat de Duitse inflatie met 0,1 procent is gestegen tot 4,3 procent. Vrijdag volgen de Franse werkloosheidscijfers.

Pag.15: Valutahandel zoekt aanwijzingen EMS

AMSTERDAM, 26 JULI. Valuta-handelaren keken vanmorgen uit naar tekens die duidelijkheid kunnen brengen in de steeds onoverzichtelijker wanorde op de Europese valutamarkt. Naast Franse franc en de Belgische frank kwamen ook de zwakkere munten in het Europese Monetaire Stelsel ook vanchtend weer onder druk. Voorlopige inflatiecijfers uit twee Duitse deelstaten wezen er op dat de prijsstijingen in Duitsland doorgaan, zij het in lijn met de marktverwachtingen. Dat zou de Bundesbank kunnen weerhouden van rentestappen op donderdag.

Veel hangt deze week ook af van de activiteiten van de zogenoemde Amerikaanse hedge-fondsen. Dit zijn grote beleggingsinstellingen die voor hun cliënten afdekking van valuta-risico's verzorgen. Deze fondsen zijn vorige week nog nauwelijks op de Europese markt gesignaleerd, maar zullen wanneer ze alsnog aktief worden, de spanningen in het EMS verder verhogen.

De Franse minister-president Balladur bezoekt vandaag in het gezelschap van president Mitterand en acht Franse ministers de Britse premier Major. Balladur heeft gezegd nog eerder af te treden dan de franc te laten devalueren. Ook de Franse gaullisten-leider Jaques Chirac zei dit weekeinde dat “niets de aanval op de Franse franc rechtvaardigt”. De franc kreeg tevens steun van de Amerikaanse beleggersgoeroe George Soros. Die zei vanmorgen in een ingezonden stuk in Le Figaro niet mee te doen met de speculatie tegen de Franse munt omdat hij “niet beschuldigd worden van de vernietiging van het EMS”. Soros verdiende naar verluidt circa 1 miljard dollar met de succesvolle aanval op het pond sterling in september vorig jaar. Soros pleitte wel voor een geringe revaluatie van de mark, gecombineerd met een Duitse renteverlaging.