Drie arrestaties na kindermoorden

RIO DE JANEIRO, 26 JULI. Drie Braziliaanse politiemannen zijn zondag aangehouden voor de moord op zeven straatkinderen, die vrijdagochtend werden doodgeschoten terwijl ze lagen te slapen bij de Candelariakerk in het centrum van Rio de Janeiro.

De 22-jarige Wagner dos Santos, een overlevende van de moordpartij die zelf ernstig gewond raakte, herkende de drie uit een reeks mannen die hem voorgeleid werd. Twee kinderen zijn inmiddels begraven, de anderen moeten nog gedentificeerd worden.

Volgens een vertegenwoordiger van de militaire politie hadden de kinderen bij de Candelariakerk één dag voor de moordpartij stenen naar een politiewagen gegooid, nadat agenten een man gearresteerd hadden die hen lijm verkocht om te snuiven. Verscheidene kinderen hebben getuigd dat de agenten dreigden later terug te keren.

Elke dag worden in Brazilië gemiddeld twee straatkinderen vermoord, terwijl de daders zelden gepakt en vervolgd worden. Meestal hebben de moorden plaats in de krottenwijken en krijgen ze weinig aandacht in de media. Dit keer werden ze gepleegd in het financiële centrum van Rio de Janeiro. Nationale verontwaardiging was het gevolg. De grote landelijke kranten wezen al voor de aanhouding van de agenten beschuldigend in de richting van de politie. Volgens het Jornal do Brazil is de politie betrokken bij allerlei vormen van georganiseerde misdaad, van huurmoorden tot ontvoeringen en van drughandel tot autodiefstal. “Maar als de slachtoffers kinderen zijn is de grens bereikt”, schrijft de krant.

De circa 3.000 zwerfkinderen in Rio stelen en bedelen om in leven te blijven en snuiven lijm om enigszins van het leven te genieten. Vooral door middenstanders worden ze gezien als ongewenste lastpakken. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International en de Nationale Beweging van Straatkinderen beweren al jaren dat er doodseskaders bestaan, die door de winkeliers worden ingehuurd om straatkinderen te elimineren. De doodseskaders zouden zijn samengesteld uit lijfwachten, drughandelaren en politieagenten. (Reuter, AP,AFP)