Brazilië in de problemen na verlies in Bolivia

ROTTERDAM, 26 JULI. Veelvoudig wereldkampioen voetbal Brazilië heeft na twee wedstrijden voor de WK-kwalificatie pas één punt behaald. Afgelopen nacht werd op 3700 meter boven zeeniveau in La Paz met 2-0 van Bolivia verloren. Eerder waren de Brazilianen niet verder dan 0-0 gekomen tegen Ecuador. Uit deze groep van vijf ploegen gaan de nummers één en twee naar de eindronde. Uruguay won met 1-0 van Venezuela.

Brazilië had er veel geld voor over gehad om het duel in een stadion op lager niveau te spelen. De Bolivianen gingen echter niet op het financiële aanbod in. Brazilië had tien zuurstofmaskers meegebracht waarmee de spelers zich in de rust van de wedstrijd konden "bijvullen'. De gasten leken voor 45.000 toeschouwers in La Paz een gelijkspel uit het vuur te slepen. Bolivia scoorde pas in de 88ste minuut door Etcheverry. Hij werd daarbij geholpen door Taffarel. De doelman tikte de ongevaarlijk lijkende voorzet van Etcheverry in het net. Tien minuten eerder was Taffarel nog de held geweest nadat hij een strafschop van Sanchez had gestopt. Invaller Pena zorgde vlak voor tijd voor 2-0. Zijn schot ging door de benen van Taffarel.

Bij Brazilië stelde met name aanvaller Rai teleur. De nieuwste aanwinst van Paris Saint Germain werd zelfs vervangen. “We kwamen niet in ons ritme”, zei de Braziliaanse bondscoach Carlos Alberto Perreira. Hij kon zich voorstellen dat de fans thuis zeer teleurgesteld zijn over de nederlaag. “Maar ze moeten ons blijven steunen. We hebben nog zes wedstrijden te spelen waarvan vier thuis.” De wedstrijd in La Paz was veel te hard. Scheidsrechter Escobar uit Paraguay kon het duel niet aan.

Venezuela dat eerder met 7-1 van Bolivia had verloren hield lang stand tegen Uruguay. Herrera maakte in de 59ste minuut het enige doelpunt. Bij Uruguay waren de spitsen Fonseca, Francescoli en Ruben Sosa terug in het elftal van bondscoach Luis Cubillas. Zij stelden teleur. Uruguay gebruikte grove middelen. Verscheidene spelers van Venezuela moesten worden verzorgd. Op 1 augustus speelt Brazilië in en tegen Venezuela.

Zambia heeft de eindronde van het Afrikaans kampioenschap behaald door een 1-1 gelijkspel tegen Zimbabwe. PSV'er Kalusha, de aanvoerder, maakte het doelpunt voor de bezoekers. De prestatie van Zambia is extra indrukwekkend omdat het grootste deel van de nationale ploeg bij een vliegramp overleed. Het team werd aangevuld met jeugdspelers.

Het omstreden Olympique Marseille begon de competitie in Frankrijk met een overwinning op eigen veld tegen Lens. Het werd 1-0. Verdediger Basile Boli maakte vlak voor tijd het enige doelpunt. De spelers en de net uit de gevangenis ontslagen manager Jean-Pierre Bernès kregen voor de wedstrijd een ovatie van de 40.000 toeschouwers.

Met Richard Witschge centraal op het middenveld versloeg Bordeaux titelkandidaat Paris Saint Germain (zonder Rai) met 1-0. Zinnedine Zidane scoorde al in de zevende minuut. Witschge speelde een redelijke wedstrijd. Sochaux behaalde de grootste zege van de eerste speeldag: 4-1 tegen Angers. De van Standard Luik overgekomen Henk Vos maakte één van de doelpunten.