Blanken in Zuid-Afrika vermoord bij kerkdienst

KAAPSTAD, 26 JULI. Gewapende zwarte activisten zijn gisteren een kerkdienst in een buitenwijk van Kaapstad binnengedrongen en hebben daar tien blanken gedood. Tientallen mensen raakten bij de aanval gewond. Onder de slachtoffers bevinden zich vier bezoekende Russische zeelieden.

De aanvallers voerden hun actie uit met handgranaten en automatische wapens. Volgens politiewoordvoerder John Sterrenberg overleden zes mensen ter plaatse en stierven vier van de 53 gewonden enkele uren nadat ze naar ziekenhuizen waren overgebracht. De aanslag had aan het begin van de avond plaats.

Op het moment van de aanslag bevonden zich ongeveer duizend mensen in de kerk. Ooggetuigen zeiden dat een man de dienst binnenviel via een zijdeur in de moderne Anglicaanse kerk in Kaapstads voornamelijk door blanken bewoonde buitenwijk Kenilworth en met een automatisch wapen op de kerkgangers begon te schieten. Op dat moment werd een duet gezongen.

Een andere man gooide twee handgranaten de kerk in, waarvan een terecht kwam onder 130 Russische zeelieden die de kerkdienst bezochten.

De aanval had plaats aan de vooravond van de presentatie door zwarte en blanke politieke partijen van een ontwerp van een nieuwe grondwet. Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist en er is geen bewijs dat de actie iets te maken heeft met de politieke onderhandelingen.

Tot nu toe hebben aanvallen op blanken de onderhandelingen niet ondermijnd. Wel hebben ze tot grote spanningen onder blanken geleid. “De aanval op een kerk introduceert een nieuw en afschuwelijk element in de circel van geweld”, zo reageerde het bureau

PAG.4ALLER OGEN GERICHT OP BUTHELEZI

van de Zuidafrikaanse president F.W. de Klerk. “Het is een aanwijzing voor de wanhoop van extremisten, die ten koste van alles een vreedzame, door onderhandelingen bereikte democratische oplossing willen voorkomen”, zo werd eraan toegevoegd. (AP, Reuter)