Blangé sneller terug

Tweeëneenhalve maand na zijn laatste wedstrijd heeft Peter Blangé zijn rentree gevierd in de World League tegen Finland (3-0 winst). Hij is begin juni aan zijn knie geopereerd. Het herstel van Blangé is van essentieel belang voor het niveau van het Nederlandse team dat in september in Finland om de Europese titel speelt. Blangé, speler van de Italiaanse kampioen Maxicono Parma, is de beste spelverdeler van Nederland.

Tevreden over je rentree?

Het is allemaal nieuw. Ik ben natuurlijk een ander team gewend. Dat speelt sneller dan de nationale ploeg nu. Het was eigenlijk niet de bedoeling dat ik nu al zou spelen. Maar het ging zo goed met me. Dus is het mooi meegenomen dat ik al een wedstrijdje heb meegepikt. En ook nog in de hal in Oulu waar straks het EK wordt gespeeld. We hadden vantevoren besloten dat ik drie sets zou spelen en niet vier of vijf. Ik voelde die knie wel, was bang om er op te vallen.

Iedereen heeft het al weken over je terugkeer. Geeft dat een druk?

Ach, dat gaat al jaren zo. Daar sta ik voor. Ik ben kampioen in Italië geworden. Dus daarom mag er best wat van me worden verwacht. Daar heb ik geen problemen mee. Maar ik ben maar één radertje in het geheel. Ik kan in mijn eentje geen wonderen verrichten. Alles moet passen.

Ben je optimistisch over het nieuwe team?

Het is in ieder geval heel gezellig. Maar er staat nu nog geen druk op de ketel. Die derde plaats in de World League was gepland. Kwaliteit hebben we genoeg. Ik vind dat Jeroen Bijl (andere spelverdeler, red) ten onrechte is afgekraakt in de pers. Ik weet niet of dat puur met zijn spel te maken had of dat hij moest afrekenen met het verleden en dan in het bijzonder met het afscheid van Avital Selinger. Bijl is een jongen met karakter die een goede bal kan spelen.

Wat verwacht je van het EK?

Je kan niet stellen dat we even Europees kampioen zullen worden. We krijgen met Italië te maken en tegen die ploeg is het tot nu toe zo geweest dat we maar één op de vijf wedstrijden kunnen winnen. Ik vind wel dat je pas van een geslaagd EK kunnen spreken als we de finale halen.