Beurs Amsterdam bekomt van schrik valuta-crisis EMS

AMSTERDAM, 26 JULI. Op de Amsterdamse effectenbeurs is de angst voor chaos op de valuta-markten geweken. Geholpen door een sterke dollar stegen de aandelenkoersen op het Beursplein 5 vanmorgen fors in navolging van de andere beurzen in Europa.

AMSTERDAM De EOE-index van de 25 meest actieve aandelen noteerde rondom het middaguur 333,40 punten tegen een slot van 330,69 punten afgelopen vrijdag. De Amsterdamse beurs liep daarmee geheel in de pas met de beurs in Frankfurt, waar de DAX-index vanmorgen 23,22 punten steeg tot 1.854,05 punten nadat de regionale prijsstijgingen in Hessen en Baaden-Würtenberg wezen op een afnemende inflatie. Ook in Londen en Parijs stegen de aandelen, nadat de beurs van New York afgelopen vrijdag een winst van 21 punten had laten zien.

“De angst van vorige week, toen niemand posities durfde in te nemen, is er nu uit. De rust lijk weer een beetje terug te zijn in de valuta-markt en ook de rentemarkt ligt er goed bij”, gaf een handelaar als verklaring voor de stijging. Op de traditioneel zeer dollargevoelige beurs in Amsterdam kwam ook een impuls van de Amerikaanse munt die ruim een cent steeg tot boven de 1,94 gulden. Een andere handelaar voegde eraan toe: “De gulden is zo langzamerhand de sterkste munt in het EMS, dat geeft positieve sentimenten over de Nederlandse economie en aandelen”.

Uitgezonderd Heineken deden alle hoofdfondsen aan de hausse mee, zonder dat er nieuws was om de koersen richting te geven. “Het wachten is op de cijfers van DSM die als eerste komen en die mee- of tegen kunnen vallen”, zei een handelaar. De cijfers over het tweede kwartaal van DSM komen donderdag 29 juli naar buiten; analisten verwachten dat het zeer magere resultaat van het eerste kwartaal (6 miljoen gulden winst) niet veel hoger zal uitvallen. DSM noteerde vanmiddag een dubbeltje hoger op 97,80 gulden.

De uitschieter vanmorgen was de raambekledingsfabrikant Hunter Douglas (Luxaflex), die een hoogste-punt-van-het-jaar noteerde met 61 gulden. Rondom de middag was de koers 59,50 gulden, nog altijd 1,50 gulden meer dan het slot van vrijdag. Handelaren hadden geen verklaring voor de forse stijging, behalve dat cyclische waarden op het moment sterk in trek zijn. Van dat sentiment profiteren al weken ook Nedlloyd, Hoogovens en KLM. Nedlloyd ging omhoog van 39,20 naar 39,80 gulden. Hoogovens noteerde 40,20 gulden, tegen 39,60 gulden vrijdag. KLM pakte een dubbeltje op 34,20 gulden.

De internationale fondsen werden aangevoerd door Unilever die 2 gulden opliep naar 190 gulden. Koninklijke Olie won 1,60 op 180 gulden en Akzo was 1,10 beter op 166,50 gulden. In de financiële sector sprong Aegon eruit met een winst van 1,30 gulden op 85,30 gulden. ING was 0,70 hoger op 65,30 gulden en ABN Amro ging zeven dubbeltjes vooruit naar 59,40 gulden. Van de havenfondsen lag Pakhoed 0,70 hoger op 42,20 gulden. Van Ommeren ging 0,40 naar 37,60 gulden. Ook de uitgevers schaarden zich in de rij van winnaars. Elsevier werd 1,30 duurder gulden op 136,80 gulden, VNU 0,80 op 124 gulden en Wolters Kluwer ook 0,80 op 94,10 gulden.

De dollar wist net als afgelopen week, dankzij het tumult in het EMS, terrein te winnen. Rondom het middaguur werd voor de Amerikanse valuta een koers opgegeven van 1,9427 gulden na 1,9310 gulden eind vorige week.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio beleefde een saaie dag. De handelaren gingen omzichtig te werk in verband met een speciale vergadering van het parlement over de politieke situatie in Japan. De Nikkei-index sloot de dag af op 19.822,08 punten. Dat was 87,51 punten meer dan op vrijdag.