Bestand van drie dagen tussen Azeri en Armeniërs

BAKU, 26 JULI. Na zware Azeri verliezen hebben Azerbajdzjan en Nagorny Karabach, de tot "onafhankelijke republiek' uitgeroepen enclave die vrijwel volledig door de Armeniërs is veroverd, een driedaags bestand afgesproken.

Het bestand ging gisteren in na telefonisch overleg tussen de Azerbajdzjaanse minister van defensie, Safar Abiyev, en de commandant van de troepen van Nagorny Karabach, Samvel Babajan. Het is volgens de Armeniërs de bedoeling dat de wapenstilstand wordt gevolgd door onderhandelingen die binnen drie dagen moeten beginnen.

Het bestand werd afgesproken nadat de Azeri de belangrijke stad Agdam hadden moeten opgeven. Agdam, dat buiten de enclave Nagorny Karabach ligt, is enkele weken lang door de Armeniërs bestookt. De Azeri dreigden ook Fizuli, eveneens gelegen buiten de enclave Nagorny Karabach, te verliezen. Als de Armeniërs Fizuli innemen, worden in Azerbajdzjan gebieden met meer dan 300.000 inwoners van de rest van het land afgesneden.

Na de val van Agdam, op vrijdag, zijn duizenden inwoners in paniek gevlucht. De Azerbajdzjaanse autoriteiten hebben de hoofdstad Baku tot gesloten gebied verklaard voor de vluchtelingen. Zeker twintig vrachtwagens met vluchtelingen werden gisteren bij Baku tegengehouden. Volgens de Azeri zijn bij de slag om de stad zeker tweehonderd burgers om het leven gekomen. (Reuter, AP)