Acties schippers leiden opnieuw tot problemen in Terneuzen en A'dam

ROTTERDAM, 26 JULI. De acties in de binnenvaart, die vandaag de vierde week zijn ingegaan, leidden afgelopen dagen op verschillende plaatsen tot problemen.

In Terneuzen liep de spanning rondom de duwbakcombinatie Jumbo/Inca hoop op en bij de Oranjesluizen bij Amsterdam moest de politie er aan te pas komen om een duwbak van de door de actievoerders besmet verklaarde rederij De Beijer doorgang te verlenen.

Kapitein H. van Waardenburg van de Jumbo/Inca-combinatie maakte gisteren in Terneuzen rechtsomkeert met zijn duwboot en liet de met kolen gelade vrachtbak onbeheerd achter. Hij voelde niets voor een poging langs de blokkade van de actievoerders te varen, omdat de politie hem geen veilige doorvaart garandeerde.

Volgens de politie kon met eventueeel ingrijpen tot vandaag worden gewacht. Een "beleidsteam' van burgemeester, politie, justitie en rijkswaterstaat heeft zich vanmorgen gebogen over eventuele maatregelen tegen de schippers-blokkade. Eén van de scenario's, gericht op het beëindigen van de blokkade, is voorgelegd aan het ministerie van binnenlandse zaken. De woordvoerder van de gemeente wilde niet zeggen hoe dit scenario er uitziet. Aangenomen mag worden dat de burgemeester daarin om bijstand van de mobiele eenheid verzoekt.

Volgens de woordvoerder van Terneuzen heeft het beleidsteam alle hoop laten varen dat de blokkade zonder tussenkomst van de "sterke arm' kan worden opgeheven. “De verstandhouding met de schippers is slecht. Er is geen rechtstreeks contact. Alles loopt via hun actiecentrum in Rotterdam.”

Directeur P. Mouthaan van de duwbakexploitant Eurobulk is ziedend op de afwachtende houding dit weekeinde van autoriteiten in Terneuzen. “Het is intriest dat ik geen hulp van de politie heb gekregen. Ik kan me goed voorstellen dat Van Waardenberg heeft afgehaakt. Maar ondertussen sta ik niet met mijn rug tégen de muur, maar n de muur”. De duwbak is 2 miljoen gulden waard, de lading voorzichtig geschat 300.000 gulden.

De Jumbo was onderweg van Born naar Sluiskil. Van Waardenberg voer op last van de president van de rechtbank in Rotterdam. Die bepaalde donderdag in kort geding dat de lading uiterlijk vandaag op de eindbestemming moet zijn. Voor elke dag later moet de schipper 10.000 gulden betalen aan de eisende partij, expediteur Wagenborg-Lagendijk.

In hetzelfde geding bepaalde de rechter dat actieleiders Veuger en Seine alles in het werk moeten stellen om een vrije doorvaart van de Jumbo mogelijk te maken, op straffe van 25.000 gulden per “nalatigheid”. Zij moeten daarover rapporteren aan het expeditiebedrijf. Directeur J. Lagendijk van de expediteur zei vanmogen dat “alle mogelijke” dwangsommen zullen worden gevorderd die de rechter heeft gesteld op het niet doorgaan van het transport met de Jumbo.

De Jumbo kwam gisterochtend in Terneuzen aan, nadat hij eerder het weekeinde ongehinderd langs de militante actiepunten Maasbracht en Willemstad was gevaren. Duwbakexploitant Eurobulk schakelde vervolgens tevergeefs een advocaat in om de politie ertoe te brengen de duwbak te beschermen. Zeven andere schepen gingen wel langs de blokkade toen de schippers even “de deur” openden.