Aanbod Libië voor slachtoffers ramp Lockerbie

NEW YORK, 26 JULI. Libië heeft geprobeerd via een advocatenkantoor in Washington schadevergoeding aan te bieden aan familieleden van de 259 doden bij de vliegramp bij het Schotse Lockerbie in 1988, zo heeft een Amerikaans juridisch tijdschrift gisteren bekendgemaakt.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de vliegramp werd veroorzaakt door een bomexplosie in de lucht. Libië weigert twee verdachten in de zaak uit te leveren en mede daarom is 500 miljoen dollar aan Libische tegoeden in de Verenigde Staten bevroren. Met het aanbod aan de advocaten zou Libië hebben willen proberen verandering te brengen in deze situatie. Libië zou ook hebben aangeboden de twee verdachten te laten berechten, zij het in een ander land dan Groot Brittannië en de Verenigde Staten.

De advocaten hebben het Libische aanbod van de hand gewezen, omdat de advocaten noch de familie van de slachtoffers gebruikt wilden worden om de reputatie van Libië te zuiveren. Een andere advocatenfirma zag er vorige week vanaf Libië te vertegenwoordigen in de zaak, na een storm van protest van het publiek en de regering. (Reuter)