Vrouwen met autopech verliezen hun verstand

Voorstelling: Survival door Lady Komédie. Regie: Katie Duck; spel en idee: Adrienne van Hilten, Nikki Kluyskens, Cristina Niklison, Patries van der Schoot, Jyoti Vennix; muziek: Rolf Buiter. Gezien: 22/7 GEB-terrein Amsterdam. Tournee t/m 14/8; nog te zien in Nederland vanaf 3/8. Info: 020-6202988.

Vrouwen en auto's, het blijft een komische combinatie. Of - vergelijkbaar - vrouwen en techniek, dat heeft toch iets van analfabeten die een boek ondersteboven houden en dan proberen te doorgronden wat er staat. Een dergelijke gedachte lijkt althans ten grondslag te liggen aan de openluchtvoorstelling Survival van het damesgezelschap Lady Komédie waarin te zien is hoe vijf vrouwen zijn overgeleverd aan de nukken van een four-wheel-drive.

Het publiek dat zich voor de gelegenheid heeft verzameld op het terrein van de voormalige Westergasfabriek in Amsterdam ziet na een kwartier, waarin uitsluitend treinen en vliegtuigen voorbij zijn gekomen, plotseling een woestijnkleurige terreinwagen opdoemen. Als de auto naderbij komt wordt snel duidelijk dat de vrouwelijke bestuurder en haar reisgenoten de weg kwijt zijn. Geagiteerd met landkaarten zwaaiend stapt men uit om vervolgens tot de ontdekking te komen dat een van de banden lek is. Tja, daar staan ze dan: vijf vrouwen, de een in mantelpak, de ander in camouflagekleding, midden in de jungle.

In de penibele situatie blijkt de onderlinge solidariteit geen stand te houden. Terwijl een van hen haar draadloze telefoon tevoorschijn haalt en tevergeefs probeert de bewoonde wereld te bereiken, gaan de anderen elk hun eigen gang. Dat klinkt dynamischer dan het is want aanvankelijk gebeurt er eigenlijk weinig. Survival is een nagenoeg tekstloze voorstelling en het is alsof dat de voortgang van de gebeurtenissen verlamt. Pas na enige tijd komt er meer vaart in het spel en wordt de nogal melige humor gecompenseerd door aanstekelijk circustheater.

De acrobatische acts die regisseuse Katie Duck de vrouwen op en om de auto laat uitvoeren zijn een welkome aanvulling op het magere verhaaltje. Terwijl film- en operamuziek uit grote boxen schalt, klimmen de actrices op elkaars schouders en op het slappe koord en halen er enkele spectaculaire toeren uit. Vóór alles geldt hoe absurder hoe beter en daarom worden deze stunts afgewisseld met karikaturale scènes waarin de personages om beurten het verstand verliezen, elkaar met bijlen achterna zitten en sigaretten opeten. Dat ze na een uur toch nog kans zien de autopech te verhelpen mag dan ook een wonder heten. Het is duidelijk meer geluk dan wijsheid geweest.