Tijger uit Malden

Men noemt hem de ongekroonde koning van het parenbridge, "de tijger uit Malden'. Jan Jansma, de tweeëndertigjarige leraar wiskunde uit het dorpje even ten zuiden van Nijmegen, wist onlangs voor de derde keer in successie het Nationaal Toernooi Circuit IMP op zijn naam te brengen. Ditmaal had Jansma een ongekend ruime voorsprong op de concurrentie.

Het circuit is een ranglijst waarin op jaarbasis de resultaten van spelers worden bijgehouden behaald op de dertig sterkste toernooien van Nederland. Hoewel ook viertallentoernooien zijn aangesloten, valt op dat Jansma zijn NTCI-punten voornamelijk in parenwedstrijden scoorde. Het volgend seizoen, dat begin augustus start met de Haagse Bridgeweek, wordt een nieuw rating-systeem ingevoerd. Alleen de beste vijf resultaten gelden dan nog. Het voordeel daarvan is dat spelers met hun vaak overvolle agenda niet automatisch verplicht zijn om (bijna) alles te spelen. Bovendien wordt zo het effect verstevigd van een goed presteren op de grote evenementen, waar extra veel punten te verdienen zijn. Van het afgelopen seizoen ziet u nu twee spellen met Jansma in een hoofdrol, een uit de paren (gunstig) en een uit de viertallen (ongunstig).

ZuidNoord

Allenß7 85

ß6 A2

ß5 V9864

ß4 VB97

WestOost

ß7 6ß7 V943

ß6 B987653ß6 HV

ß5 1073ß5 H52

ß4 A6ß4 H1043

Zuid

ß7 AHB1072

ß6 104

ß5 AB

ß4 852

West Noord Oost Zuid

Jansma

1ß7

pas 1SA pas 2ß7

3ß6 3ß7 dbl pas

pas pas

Boxmeer, herfst '92, het Stork Toernooi. Een "alles of niets' biedverloop, illustratief voor het guerrilla-bridge van parenwedstrijden.

West startte met ß4A, ging door met klaveren via de vrouw voor de heer, waarna hij zijn aftroever kreeg. Harten was voor het aas. En hier bevond Jansma zich "on crossraods'. Met open kaarten is te zien dat hij nu op ß4B zijn hartenverliezer kan wegwerpen en dan de succesvolle ruitensnit moet nemen. Daarna zou de leider alleen nog ß7V hoeven af te staan. Jansma koos echter voor een schwindel omdat hij niet zeker wist of ß5H goed zat. Hij ging er in ieder geval vanuit dat alle resterende troeven bij oost zaten en liet subtiel ß75 voor spelen. Een wat slaperige oost legde klein en Jansma ook! De rest was kinderspel. Jansma sneed ß7V eruit en stond alleen nog ß5H af. Natuurlijk was 3ß7 gedoubleerd contract een top.

Dan een spel met een Bols Tip. Het deed zich voor op het grote internationale Schiphol Viertallen Toernooi van afgelopen juni.

ZuidNoord

Allenß7 A63

ß6 AV984

ß5 V10

ß4 V75

WestOost

ß7 95ß7 HVB104

ß6 73ß6 B1062

ß5 87652ß5 A3

ß4 9842ß4 106

Zuid

ß7 872

ß6 H5

ß5 HB94

ß4 AHB3

Jansma speelde een bijzondere rol. Hij was vijfde wiel, wat in dit geval niet oneervol was. Hij speelde beurtelings met alle vier de spelers van een sterk team uit Groot-Brittannië. Dit gebeurde aan zijn tafel:

West Noord Oost Zuid

Czerniewski Jansma

1SA

pas 2ß5 pas 2ß6

pas 3SA pas pas

pas

2ß5 was een transferbod; het garandeert minstens een vijfkaart harten. Tegen 3SA vond west de uitstekende start van ß79 die Jansma een keer dook. Hij nam de tweede schoppen wel en speelde geheel tegen zijn gewoonte een ongenspireerde ß5V: één down. Ook als je met harten begint, kom je niet ver. Maar als je eerst de klaveren afdraait, zet je oost onder druk. Indachtig de Bols Tip van de Brit Patrick Jourdain is dat niet zo toevallig: Als je als leider in sans atout een slag te kort komt is het vaak goede politiek eerst een lange kleur uit te spelen. Die wijsheid zou hier beloond worden. Oost kan immers niet èn ß5A èn zijn hartenstop vasthouden, zodat hij gedwongen is een schoppenwinnaar los te laten.

Vermeld zij dat er voor Jansma helemaal geen eer te behalen was, want dit speelde zich aan de andere tafel af. Teamgenoot Brian Senior als oost meende, in een verder identiek biedverloop, 3SA te moeten doubleren. Temeer daar op deze tafel de transfer van noord slechts een vierkaart harten beloofde, veronderstelde west, die moest uitkomen, dat zijn partner met doublet om een hartenstart vroeg: 1150 voor NZ. Dat resultaat zou zelfs een Jan Jansma in topvorm niet kunnen verbeteren.