Siemens en Skoda in energieproduktie

De Duitse elektrotechniekgigant Siemens en het Tsjechische Skoda Koncern Plzen zijn overeengekomen te gaan samenwerken bij de produktie van stoomturbines voor de opwekking van energie. Donderdag hebben Siemens/KWU - de divisie krachtcentrales van Siemens - en Skoda een principe-akkoord ondertekend. De onderhandelingen hebben maanden geduurd en werden in december vorig jaar tijdelijk onderbroken.

In de op te richten nieuwe maatschappij Skoda Energo krijgt Siemens/KWU een belang van 51 procent, terwijl Skoda voor 49 procent deelneemt. De onderneming zal ongeveer 1500 werknemers tellen en na een aanloopperiode goed zijn voor een omzet van meer dan 2 miljard Tsjechische kroon (circa 135 miljoen gulden). Mogelijk zullen de twee concerns ook gaan samenwerken op het terrein van generatoren. In de aanloopfase investeert Siemens 620 miljoen kroon (circa 42 miljoen gulden).

Aanvankelijk spraken Skoda en Siemens over een uitgebreidere vorm van samenwerking, ook op het terrein van verkeerstechniek en spoorwegmaterieel. Skoda Plzen werkt al met diverse Europese bedrijven in joint ventures samen. Skoda Auto staat hier buiten. De autofabriek is nu eigendom van Volkswagen.