Regering Nigeria muilkorft de media

LAGOS, 24 JULI. Het militaire bewind van president Ibrahim Babangida in Nigeria heeft gisteren vier krantenconcerns en een radiostation laten sluiten.

Het was de grootste actie tegen de media sinds de onafhankelijkheid van het land in 1960. “De regering zag zich genoopt deze actie te nemen in het licht van de aanhoudende excessen van de kant van deze mediagroepen”, aldus de regering, die in binnen- en buitenland onder zware kritiek is gekomen wegens het annuleren van presidentsverkiezingen van 12 juni. In plaats daarvan schreef de regering vorige week nieuwe verkiezingen uit voor 14 augustus, waarvan echter de voornaamste kandidaten van de geannuleerde verkiezingen werden uitgesloten. Juist in de pers, die in Nigeria een voor Afrikaanse begrippen vrije traditie kent, werd felle kritiek uitgeoefend op het beleid van Babangida. Een van de vier krantenconcerns, Concord, is het eigendom van de man die algemeen als winnaar wordt beschouwd van de vorige verkiezingen, Moshood Abiola. (Reuter)