Pronk krijgt steun na kritiek op beleid van EG

DEN HAAG, 24 JULI. Woordvoerders van de drie grote partijen in de Tweede Kamer vinden niet dat minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking) zijn boekje te buiten is gegaan met zijn kritiek op het gevoerde EG-beleid en defensiebeleid inzake Bosnië.

Pronk, momenteel aanwezig aan het front in voormalig Joegoslavie, kritiseerde eerder deze week de EG en het defensiebeleid. “We hebben onszelf verlamd”, zei hij. “Pronk is nooit te beroerd geweest om zich met andere gebieden zoals Defensie en BZ te bemoeien”, reageert CDA-Kamerlid T. de Kok. “Bovendien komen die gebieden ook steeds dichter bij zijn eigen terrein te liggen.” PvdA-woordvoerder M. van Traa vindt dat Pronk “gewoon het regeringsbeleid uitvoert”. F.W. Weisglas, Tweede Kamerlid voor de VVD, zegt: “Er is alle reden dat hij als minister van ontwikkelingssamenwerking is gegaan, want er wordt daar humanitaire hulp gegeven. Het is niet te vermijden dat hij ook praat over andere aspecten van de toestand in het vroegere Joegoslavië.”