Politie raakt drugs-auto's niet kwijt

ROTTERDAM, 24 JULI. De Rotterdamse politie heeft grote moeite om van ongeveer 150 gestolen Franse auto's af te komen. De binnenplaatsen bij de politiebureaus zijn overvol.

De afgelopen maanden heeft de politie in verschillende acties tegen drugstoeristen gestolen personenauto's in beslag genomen. De drugstoeristen zelf gingen terug naar Frankrijk nadat proces-verbaal was opgemaakt, maar de auto's bleven achter. Volgens een woordvoerder van de politie lukte het niet de auto's via Interpol aan de rechtmatige eigenaars terug te bezorgen. Daardoor werden de stallingsruimten steeds voller. Inmiddels is men via een tolk direct in contact getreden met de politie van de Franse stad Lille in geslaagd de eigenaars van vijftig auto's te traceren.

Veel drugstoeristen komt uit Lille en omgeving. Rotterdam is bij Belgen en Frankrijk zeer populair voor de aankoop van drugs: bij een onderzoek naar drugstoerisme in Amsterdam bleek vorig jaar dat daar slechts vijf procent van de drugstoeristen uit die landen kwam.

Veel Franse toeristen ondernemen de reis naar Rotterdam in een gestolen auto. Voor de terugweg steelt een deel weer een auto in Rotterdam. De politie treedt de laatste maanden hard op tegen drugstoeristen en "drugsrunners', die buitenlanders naar dealpanden gidsen. Acties tegen de drugstoeristen werden gecoördineerd door het Geweldscriminaliteit-team (GCT).