Pagina 5: NAVO klaar voor acties in Bosnië.

Pagina 5: NAVO klaar voor acties in Bosnië

Foto: SARAJEVO - In de Bosnische hoofdstad Sarajevo, waar de afgelopen paar dagen zwaar is gevochten, moeten chirurgen in het Kosevo-ziekenhuis bij gebrek aan stroom en olie operaties uitvoeren bij het licht van mijnwerkerslampen.

Donderdag bracht minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking) een kort bezoek aan het hospitaal. Gisteren kwam hij bij het plaatsje Kiseljak, in de nabijheid van Sarajevo, vast te zitten omdat hij wegens vertraging als gevolg van een schietpartij 's avonds niet op tijd enkele Servische controleposten was gepasseerd. Vandaag zou hij via Sarajevo naar Nederland reizen. Inmiddels zijn de eerste "air controllers' van de NAVO in Sarajevo aangekomen, zo heeft de UNPROFOR gisteren laten weten. Deze kunnen worden ingezet voor het leiden van acties vanuit de lucht voor de bescherming van VN-troepen en de zogeheten safe havens. De Verenigde Naties hebben de NAVO verzocht zulke acties voorlopig op te schorten, mogelijk uit vrees dat die een escalatie zouden veroorzaken. De Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic heeft zich gisteren bereid verklaard met ingang van zondagmorgen rond Sarajevo een staakt-het-vuren in acht te nemen. Morgen moet in Genève een nieuwe ronde beginnen in de vredesbesprekingen tussen de partijen bij de oorlog in Bosnië-Herzegovina. Onbekend is nog of de Bosnische president Alija Izetbegovic hieraan zal deelnemen. (Foto AP)