"Olympics waren ook niet altijd zo succesvol'

DEN HAAG, 24 JULI. De hoogste sportbaas ter wereld zou de World Games in Den Haag een paar dagen met een bezoek vereren. Op het laatste moment liet IOC-president Juan Antonio Samaranch echter verstek gaan. In plaats van hem stuurde hij Kevan Gosper, één van zijn vice-voorzitters. De lange Australiër was toch in de buurt. Hij woont en werkt in Londen. Hier is sprake van een echt bliksembezoek. Gosper komt in de namiddag op Schiphol aan, opent een paar uur later de World Games en is de volgende ochtend in alle vroegte weer vertrokken.

De reden van de afzegging van Samaranch? Gosper weet het niet. “Ik heb het hem niet gevraagd. Ik ben in ieder geval blij dat ik hier ben.” O nee, we mogen uit de absentie van Samaranch niet opmaken dat hij de World Games niet belangrijk vindt.

“Deze Spelen zullen een steeds belangrijker rol spelen in de sportwereld”, zegt Samaranch in zijn voorwoord in het programmaboek van de World Games. Daar is ook Gosper van overtuigd. Natuurlijk! “Net zoals op de Olympische Spelen staan hier de beste sporters in hun discipline.” En het programma bevat volgens Gosper verscheidene “heavy weight sports”. “Triathlon, taekwondo, trampolinespringen, rolhockey.”

Gosper en Ron Froehlich, de Samaranch van de World Games, zijn poeslief over elkaars evenement. Voordat het IOC-bestuurslid ten tonele verschijnt zegt Froehlich dat we het met hem niet over de kandidatuur van Sydney voor de Olympische Spelen van 2000 moeten praten. “We mogen hem niet in verlegenheid brengen.” Gosper is Australiër en mag niet de indruk wekken dat hij partijdig is. Als hij zit om “met groot plezier” een paar vragen te beantwoorden meldt hij zelf ook nog ten overvloede “dat ik hier voor de World Games ben. Dat weet u, hè.”

Hij wil van geen kritiek weten op de World Games. Dat er bijvoorbeeld takken van sport op het programma staan die bijna niemand kent. Dat de publieke belangstelling gering zal zijn. Dat bepaalde sporten en sporters zich te groot voelen voor de World Games. “Waar praten we over? De World Games bestaan pas sinds 1981. De Olympische Spelen bestaan al honderd jaar. En ik kan u verzekeren dat die echt niet altijd zo succesvol zijn geweest als nu het geval is.”

Voor het IOC zou het niet slecht uitkomen als de World Games tot een volwaardig evenement zullen uitgroeien. De Olympische Spelen zitten vol en met een ander, erkend en gewaardeerd sportfeest achter de hand zou het minder moeilijk zijn sporten te laten "degraderen' of te laten wachten op een plaats bij de "Big Games'. Sporten als gewichtheffen, judo en zeilen staan al op de nominatie van de olympische lijst te worden afgevoerd. Gosper doet of zijn neus bloedt. “Dat is geen onderwerp van gesprek.” Hij weet wel te vertellen dat twee takken van sport die ooit bij de World Games waren ondergebracht nu olympisch zijn, badminton en honkbal. Om maar even de goede samenwerking tussen beide evenementen aan te geven.

Kevan Gosper neemt dan snel afscheid. Zijn tijd is kostbaar. Hij komt dan nog even teruglopen. “Weet u, als ik als sporter de Olympische Spelen niet zou kunnen halen zou mijn grootste doel de World Games zijn.”