Massale interventies, politieke verklaringen en ...

Massale interventies, politieke verklaringen en renteverhogingen. Valutahandelaren moeten zich welhaast hebben gewaand in september 1992, toen op "zwarte woensdag' het Europees Monetair Stelsel (EMS) harde klappen kreeg.

Gisteren moest er een gezamenlijke Frans-Duitse verklaring aan te pas komen om de verdediging van de Franse franc kracht bij te zetten. De Banque de France zette samen met de commerciële banken 10 miljard D-mark, een kwart van de reserves, in om de munt op koers te houden. Gisteren moest de daggeldrente omhoog van 7,75 naar 10 procent. Net als eind vorig jaar liggen ook de kleinere valuta onder vuur: Spaanse peseta, Portugese escudo, Deense kroon en Belgische frank. De oorzaken voor de spanning in het EMS zijn nog dezelfde. De Bundesbank houdt de rente relatief hoog om het inflatiegevaar te bezweren, dat door de hoge kosten van de Duitse eenwording nog niet is geweken. De regering-Balladur bleek na haar verkiezingsoverwinning wat al te voortvarend met renteverlagingen en betaalt alsnog een prijs. Een herschikking in het EMS? Valutahandelaren speculeerden er in elk geval op.

Spanningen zijn er ook in de organisatie van olie-exporterende landen, OPEC. Irak doet de internationale oliehandel sidderen, nu een akkoord met de VN in zicht lijkt over hervatting van de olie-export. Deze was sinds de Golfoorlog door internationale sancties stilgevallen. De olieprijs daalde zelfs tot iets onder de 16 dollar per vat. Een knetterende ruzie tussen Iran en Saoedi-Arabië over de omvang van de olieproduktie leidde tot uitstel van een spoedvergadering van de OPEC. Iran vindt dat de Saoedi's hun na de Golfcrisis sterk opgevoerde produktie moeten verminderen om ruimte binnen het OPEC-plafond te maken voor Irak.

Voorzitter Alan Greenspan van de Fed (het stelsel van Amerikaanse centrale banken) waarschuwde voor een Congrescommissie dat hij wel eens kan besluiten de rente te verhogen. Hij noemde berichten over inflatie “verontrustend”. Over de groei in de VS was hij nog wel optimistisch, ofschoon hij de prognose voor dit jaar verlaagde tot 2,5 procent. Het Witte Huis, dat een eventuele renteverhoging bij het moeizame economische herstel niet kan gebruiken, probeerde bij monde van adviseur Laura Tyson onmiddellijk de vrees voor inflatie te bagatelliseren.

Tussen General Motors en VW woedt intussen een open oorlog over de van GM “weggekochte” topmanager José Ignacio Lopez. De beschuldiging dat de Bask bedrijfsgeheimen heeft gestolen, krijgen steeds meer grond. De officier van justitie onthulde dat vorige maand in beslag genomen dozen in het Duits vertaalde plannen bevatten voor een Opel-fabriek in Spanje, gegevens voor verkoopstrategieën, prijscalculaties en tekeningen voor nieuwe modellen. Als de bedrijfsspionage wordt bewezen, komt ook de positie van VW-topman Ferdinand Piëch in gevaar.

Italië werd opgeschrikt door de zelfmoord van twee topondernemers. Na ex-chef Gabriele Cagliari van Eni benam ook ex-topman Raul Gardini van Ferruzzi zich het leven. Beiden waren verwikkeld in corruptieschandalen, die nog meer Italiaanse zakenlieden treffen.