Maassen kan traditie voor Nederland niet in ere houden

BORDEAUX, 24 JULI. Bordeaux is van oudsher de "Nederlandse' stad in de Ronde van Frankrijk. Elf keer stond er in de Westfranse plaats een Nederlander als etappewinnaar op het hoogste erepodium. De Brabander Hans Dekkers was in 1952 de eerste, de Tukker Rob Harmeling twaalf maanden geleden de laatste. Dat de nationale renners op weg naar Bordeaux extra zijn gemotiveerd, bleek ook gisteren. Frans Maassen sloot aan bij een kopgroep van negentien, van wie Djamolidine Abdoesjaparov de spurt won en zijn tweede ritzege behaalde.

Een Nederlander in de voorste linie, het is deze Tour even zeldzaam als een ijsbeer in de Saharah. Maassen was tevreden met zijn vierde plaats, “want tegen die Abdoe is toch niets te beginnen”. Maassen rekent erop dat hij bij thuiskomst uit de Tour zondagavond alleen applaus krijgt van zijn vrouw. De renner van WordPerfect is teleurgesteld in zichzelf - “al twee jaar lukt het me niet meer een grote wedstrijd te winnen, waarom weet ik niet” - en in de Nederlandse supporters langs de Franse wegen. Net als eerder Erik Breukink en enkele anderen is hij herhaaldelijk uitgefloten.

Maassen stond de hele etappe "op scherp'. Hij ging al mee bij de eerste ontsnapping, na 25 kilometer. Twintig renners gingen aan de haal, onder wie Bjarne Riis, de nummer vijf in het algemeen klassement. Riis kreeg van zijn gevluchte collega's het vriendelijke doch dringende verzoek zich in het peloton te laten terugvallen. “Want” verduidelijkte Maassen, “met zo'n topman erbij laten Indurain & co de weglopers natuurlijk niet met rust. De Deen weigerde uiteraard, het tempo van de achtervolgers ging omhoog en de gedemarreerden bleven maar zestien kilometer weg.

De wel geslaagde tweede ontsnapping begon vijftig kilometer voor de finish aan het meer van Bordeaux. Wat een ieder had zien aankomen gebeurde: de supersnelle Oezbeek Abdoesjaparov was het snelste, vóór Frankie Andreu en Rolf Sörensen, die deze Tour tegen de verwachtingen in totaal niet uit de verf komt.

Ondanks zijn nederlaag in Bordeaux weigert Frans Maassen criteriums te rijden na de Tour tegen de verlaagde contracten die de organisatoren hem bieden. De Limburger erkent dat zijn marktwaarde is gezakt. “Maar dat betekent niet dat ik bij wijze van spreken voor duizend gulden start. Ik wil best rond de kerk koersen, ook al heb ik er een hekel aan. Maar dan wel voor een redelijke prijs.”

Voor Tony Rominger is het seizoen na de Ronde van Frankrijk sowieso zo goed als voorbij. De Zwitser is van plan alleen nog San Sebastian-San Sebastian te rijden. Daarna neemt hij vakantie. De drager van de bolletjestrui beëindigt het wielerjaar voortijdig omdat hij zowel de Ronde van Spanje als de Tour in zijn programma opnam. Sinds februari heeft hij bijna geen koers overgeslagen.

Gianni Bugno gaat toch niet helemaal met lege handen naar huis. De falende wereldkampioen werd uitgeroepen tot de sportiefste coureur van de Tour en ontving gistermorgen in Orthez de Fair Play-trofee. De nummer drie van de vorige Tour staat in het algemeen klassement op de 25ste plaats op 37.40 van Indurain.