Jeltsin: parlement wil macht grijpen

MOSKOU, 24 JULI. President Boris Jeltsin van Rusland overweegt zijn vakantie af te breken om te voorkomen dat het parlement deze zomer de macht grijpt. Volgens een verklaring die Jeltsin gisteren in Moskou heeft laten verspreiden is de volksvertegenwoordiging bezig de regering en de democratie te ondermijnen. De afgelopen week heeft het Russische parlement onder leiding van zijn opponent Roeslan Chasboelatov een reeks besluiten genomen die niet alleen regelrecht tegen zijn economische beleid ingaan maar ook een aantal belangrijke medestanders van de president in diskrediet zouden moeten brengen.

“De president vindt dat deze pogingen beginnen te lijken op welbekende methoden om de macht te grijpen en dat ze de meest ernstige, negatieve gevolgen voor de jonge Russische democratie kunnen hebben. Hij is van plan alles in het werk te stellen om dat te voorkomen”, aldus het communiqué van Jeltsins persdienst. De president houdt sinds anderhalve week vakantie in de buurt van Novgorod, in het noordwesten van Rusland.

Eerder op de dag had de Opperste Sovjet de parlementaire onschendbaarheid opgeheven van vice-premier Vladimir Sjoemeiko zodat een justitieel onderzoek tegen hem mogelijk wordt. Sjoemeiko zou hebben gesjoemeld met valuta uit de staatskas. Tegelijkertijd onderwierp het openbaar ministerie mediachef Michail Poltoranin, een der belangrijkste tactici in het presidentiële kamp, wegens mogelijke corruptie aan een verhoor. Zijn kantoor werd doorzocht op belastend materiaal. Het parlement eiste verder het ontslag van minister van binnenlandse zaken Viktor Jerin, wegens het hardhandig optreden van de politie tijdens rellen met de oppositie op 1 mei.

De Opperste Sovjet heeft de laatste dagen tevens gebruikt om besluiten te nemen die Jeltsins economische hervormingen kunnen vertragen. Zo heeft het parlement een begroting aangenomen met een tekort dat bijna twee keer zo groot is als het tekort op de begroting die de regering had ingediend. Het tekort op de nu aangenomen begroting, 22 miljard dollar, een kwart van het bruto nationaal produkt, draagt het gevaar in zich dat de roebel na twee maanden van relatieve stabiliteit weer snel in waarde gaat dalen. De parlementariërs hebben verder de regels voor buitenlandse banken aangescherpt.

De vier banken die al een vergunning hebben om in Rusland te werken, waaronder Crédit Lyonnais en Société Général, moeten voor het eind van het jaar een nieuwe vergunning aanvragen.