Internationale tendens; Musea: minder bezoekers in eerste helft '93

ROTTERDAM, 24 JULI. Het aantal bezoekers van Nederlandse musea is in de eerste helft van dit jaar sterk teruggelopen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Rondvraag bij veertien belangrijke musea, zoals het Rijksmuseum en Van Goghmuseum in Amsterdam en Boymans-van Beuningen in Rotterdam, leert dat hun gezamenlijke bezoekcijfer in de eerste helft van 1993 zeventien procent lager was dan in de eerste zes maanden van 1992.

Er is sprake van een landelijke trend in het dalende museumbezoek, aldus de directeur van de Nederlandse Museumvereniging, M. Brinkman. Hij wijst er op dat ook in Engeland, Duitsland en Frankrijk een tendens van afnemend museumbezoek is gesignaleerd. Over oorzaken wil hij liever niet speculeren, maar “dat na zoveel voorspoedige jaren de groei weer wat afvlakt is bijna logisch”. Diverse woordvoerders van de geraadpleegde musea wijzen op de recessie en een tegenvallend aantal toeristen als mogelijke oorzaak.

Na een jarenlange stijging van het totale aantal museumbezoeken in Nederland (van 15,9 miljoen in 1985 naar 22 miljoen in 1991) nam het aantal bezoeken vorig jaar voor het eerst weer licht af (21,5 miljoen). Die dalende trend lijkt zich nu versterkt door te zetten.

Van de veertien geraadpleegde musea (samen goed voor een kwart van het totaal aantal bezoekers) kenden negen een dalend bezoekcijfer, van gemiddeld 28 procent. Het gaat om het Rijksmuseum in Amsterdam, het Van Goghmuseum, het Mauritshuis in Den Haag, Museum Boymans-van Beuningen en het Maritiem Museum Prins Hendrik in Rotterdam, museum De Lakenhal in Leiden, het Openluchtmuseum in Arnhem, het Noord-Brabants Museum, en het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Bij het Rijksmuseum was de afname zelfs 40 procent.

Bij vijf musea stegen de bezoekersaantallen (Rijksmuseum Kröller-Müller, het Amsterdams Historisch Museum, het Frans Halsmuseum, het Haags Gemeentemuseum en het Zuiderzeemuseum), met gemiddeld 26 procent.

Bezoekcijfers van de individuele musea kunnen van jaar tot jaar sterk fluctueren onder invloed van het tentoonstellingsprogramma.

Volgens de VVV Amsterdam viel het aantal toeristen de eerste vier maanden van dit jaar tegen. Zij noteerde een daling van het aantal verblijfstoeristen in de Amsterdamse hotels van vijf procent. De Amsterdamse VVV verzamelt tevens de bezoekcijfers voor de meeste Amsterdamse musea. Volgens haar berekeningen zou ook het bezoekcijfer voor de musea in diezelfde periode zijn gedaald met vijf procent ten opzichte van dezelfde periode in 1992.